Afbeelding
Eigen Foto

Winkeldiefstal in Noord-Holland met 20 procent gedaald, maar in Bloemendaal verdriedubbeld

13 februari 2022 om 14:57 Misdaad

BLOEMENDAAL Het aantal winkeldiefstallen is in de provincie Noord-Holland de afgelopen 5 jaar met 20 procent afgenomen. Ondanks de provinciale daling is het aantal aangiftes in de gemeente Bloemendaal verdriedubbeld. Dit blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat gegevens van de politie en de KVK combineerde. Ook in Haarlem is het aantal winkeldiefstallen relatief hoog.

De afgelopen 5 jaar werden ruim 178.800 meldingen gedaan van winkeldiefstal in Nederland, waarvan 37.708 in de provincie Noord-Holland. Absoluut gezien gaat de gemeente Amsterdam aan kop met 21.878 winkeldiefstallen in vijf jaar tijd. Relatief gezien zit ruim een derde van de Noord-Hollandse gemeenten boven het landelijk gemiddelde van 1,5 winkeldiefstallen per winkel over de afgelopen 5 jaar. Naast Amsterdam (5 winkeldiefstallen per winkel) hebben winkels in de gemeenten Den Helder (4,5), Zaanstad (3,6), Alkmaar en Haarlem (beide 2,7) relatief vaak te maken met diefstallen. De gemeente Beemster heeft het laagste aantal: 0,1 diefstallen per winkel.

Het aantal winkeldiefstallen daalde tussen 2017 en 2021 landelijk met 14 procent, waarbij de meeste provincies positieve cijfers laten zien. De provincie Noord-Holland zit met 20 procent minder winkeldiefstal ruim onder het landelijk gemiddelde.

In de provincie Flevoland is de daling het grootst. Hier was sprake van een kwart minder winkeldiefstallen dan in 2017. Ondanks de lockdowns kenden de provincies Overijssel en Gelderland juist een toename van het aantal winkeldiefstallen. Het aantal meldingen steeg hier met 1 procent vergeleken met 5 jaar geleden.

Meer informatie over de analyse is te vinden op: https://www.beslist.nl/info/winkeldiefstal.html

advertentie
advertentie