Afbeelding
Joop Touw

Burgemeester Nienhuis vraagt om onderzoek besmettingshaarden in tehuizen

30 april 2020 om 11:41 Corona

HEEMSTEDE Burgemeester Astrid Nienhuis heeft om een onderzoek gevraagd naar besmettingshaarden in verzorg- en verpleeghuizen. Dit naar aanleiding van de vraag waarom de verspreiding van het coronavirus in het ene tehuis heel snel is gegaan, zoals in Kennemerduin, en in het andere niet.

Mogelijk weet het virus zich in sommige tehuizen snel te verspreiden, door oorzaken als de indeling van het pand of het beluchtingssysteem en ligt dit niet aan verzorgings- of medische aspecten.

Later, op het moment dat renovatie of nieuwbouw aan de orde is, zouden de aanbevelingen uit dit onderzoek moeten worden meegenomen, bijvoorbeeld op Kennemerduin, maar ook elders in het land.

Nienhuis: "Mijn indruk uit de contacten met Kennemerduin is dat ze zeer professioneel zorg verlenen, ondanks de verdrietige omstandigheden. De publiciteit zal zeker indruk gemaakt hebben op bewoners, familie en medewerkers. Fijn dat de situatie nu veel rooskleuriger is. Het is verstandig om te kijken naar de omstandigheden die bij hebben gedragen aan de verspreiding, zodat die in de toekomst kunnen worden ondervangen."

Woonzorglocatie Kennemerduin is onevenredig hard getroffen door het virus. Bij 59 van de 87 bewoners werd een test afgenomen. 50 bewoners zijn positief getest op een coronabesmetting. De afgelopen periode zijn hier, ten gevolge van onderliggend lijden in combinatie met een coronabesmetting, 24 kwetsbare bewoners overleden. Inmiddels zijn de andere bewoners weer hersteld of herstellende. Momenteel is nog één bewoner positief getest. Alle andere bewoners van Kennemerduin zijn niet besmet. Ongeveer 30 procent van de medewerkers van Kennemerduin werd in de afgelopen periode positief getest op een coronabesmetting. Het merendeel van hen is (bijna) hersteld en heeft de werkzaamheden inmiddels weer (gedeeltelijk) hervat. Tien medewerkers zijn momenteel nog volledig ziek.

advertentie
advertentie