Afbeelding
Pixbay

Forse toename aantal coronabesmettingen in Haarlem en Bloemendaal

Corona

HAARLEM Het aantal nieuw vastgestelde besmettingen met het coronavirus (COVID-19) is de afgelopen week in Haarlem flink gestegen ten opzichte van de voorgaande week. Dat blijkt uit de wekelijkse update van de cijfers van het RIVM. In de afgelopen twee weken (van 2 tot en met 15 september) is het virus bij 134 inwoners vastgesteld. Vorige week stond de teller nog op 81 besmette personen (over de twee voorgaande weken). Ook werden de afgelopen twee weken vier ziekenhuisopnames in Haarlem vermeld in verband met corona (vorige week drie) en helaas is er de afgelopen twee weken ook een Haarlemmer overleden aan de gevolgen van het coronavirus. 

In Heemstede zijn er de afgelopen week zeven nieuwe besmettingen bijgekomen. De afgelopen twee weken zijn in Heemstede zeventien mensen positief op het coronavirus getest, vorige week waren dat nog tien Heemstedenaren. In Zandvoort was er enkele weken geleden een piek in het aantal besmettingen, dat lijkt nu weer af te zwakken. Vorige week stond het aantal met corona besmette Zandvoorters op twaalf, deze week zijn dat er nog elf. In Bloemendaal ging de teller deze week flink omhoog. Werden er vorige week nog elf nieuwe coronapatiënten over de afgelopen twee weken vermeld, deze week zijn dat er 26. Er zijn in deze plaatsen geen mensen overleden aan het virus of in het ziekenhuis opgenomen.

LANDELIJK Landelijk werden afgelopen week 8.265 nieuwe personen positief getest op het coronavirus. Vorige week meldde dat instituut 5427 gevallen, dus het aantal is met meer dan de helft gestegen. Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg. Verpleegafdelingen namen 144 coronapatiënten op, tegen 89 de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 19 naar 27. Verder zijn deze week landelijk 27 patiënten overleden bij wie het coronavirus was vastgesteld, tien meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de uitbraak in februari is het coronavirus bij bijna 85.000 mensen in Nederland vastgesteld. Van hen werden 12.315 in een ziekenhuis opgenomen. Meer dan 6200 mensen zijn aan de ziekte overleden.
In meer dan de helft van alle bevestigde gevallen gaat het om mensen uit de provincies Noord- en Zuid-Holland. Het zijn nog steeds vooral twintigers en dertigers die het virus oplopen.

MEER TESTEN In de afgelopen week hebben ruim 195.545 mensen zich laten testen in de GGD teststraten, vorige week waren dit nog 180.182 mensen. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week toegenomen van 2,8 procent in de voorgaande week naar 3,9 procent deze week. Het reproductiegetal is gestegen en ligt op 1,38. Het reproductiegetal geldt als een belangrijke indicator voor de snelheid waarmee het virus zich onder de bevolking verspreidt. Het drukt uit hoeveel anderen een besmet persoon gemiddeld infecteert. Onder de 1 dooft de verspreiding na verloop van tijd uit, boven de 1 grijpt het juist sneller om zich heen. Een ‘R’ van 1,38 betekent dat te verwachten valt dat 100 mensen die het virus bij zich dragen het doorgeven aan 138 mensen, die het op hun beurt doorgeven aan 188 anderen.

Omdat het meest recente R-getal erg onzeker is, kijkt het RIVM bij de berekening altijd twee weken terug. De ‘R’ die nu wordt gerapporteerd, is dus die van 28 augustus. Daarnaast houdt het instituut een marge aan: het kan met 95 procent zekerheid zeggen dat het reproductiegetal tussen de 1,29 en 1,47 ligt. 1,38 ligt precies in het midden van die bandbreedte.

advertentie
advertentie