
Pixbay
Aantal coronabesmettingen blijft flink toenemen in Haarlemse regio
HAARLEM Het aantal nieuw vastgestelde besmettingen met het coronavirus (COVID-19) is de afgelopen week in Haarlem opnieuw gestegen ten opzichte van de voorgaande week. Dat blijkt uit de wekelijkse update van de cijfers van het RIVM. In de afgelopen twee weken (van 30 september tot en met 6 oktober) is het virus bij 410 inwoners vastgesteld. Vorige week stond de teller nog op 296 besmette personen (over de twee voorgaande weken). Ook werden de afgelopen twee weken zes ziekenhuisopnames in Haarlem vermeld in verband met corona (vorige week nog vijf) en helaas is er de afgelopen twee weken ook een Haarlemmer overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
In Heemstede werden vorige week 55 nieuwe coronabesmettingen gemeld over de laatste twee weken, deze week is de teller opnieuw flink opgelopen en vandaag blijven staan op 82 nieuwe besmettingen over de laatste twee weken. Helaas zijn er de afgelopen twee weken ook twee Heemstedenaren in het ziekenhuis opgenomen met coronaverschijnselen. Er waren geen nieuwe sterfgevallen. In Zandvoort ging het na een korte piek geruime tijd goed, maar de afgelopen week is het aantal besmettingen over de laatste twee weken gestegen van 20 naar 33. Toch doet Zandvoort het met 192,8 besmettingen per 100.000 inwoners nier slecht. In Haarlem ligt dat aantal op 251,7 en in Heemstede op 301,1, het hoogste aantal in de regio. In Bloemendaal werden 55 inwoners de afgelopen twee weken positief getest. Vorige week stond de teller op 44. Dit brengt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in Bloemendaal op 233,3. Er zijn in Zandvoort en Bloemendaal geen mensen overleden aan het virus of in het ziekenhuis opgenomen.
LANDELIJK Landelijk neemt het aantal meldingen sterk toe in vrijwel alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen. In de afgelopen week van 30 september tot en met 6 oktober meldden de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en in totaal 27.485 nieuwe personen met een positieve testuitslag voor COVID-19. Vorige week waren er 19.326 meldingen. Het grootste aantal mensen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 18-24 jaar
Ook het aantal mensen dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) was hoger dan de week daarvoor. Dat geldt eveneens voor het aantal mensen dat vanwege COVID-19 op de IC intensive care moest worden opgenomen. In de afgelopen week zijn 803 ziekenhuisopnames van COVID-19 patiënten aan stichting NICE gemeld. In de week daarvoor waren dit 501 ziekenhuisopnames op verpleegafdelingen. In de afgelopen week meldde Stichting NICE 122 opnames op de IC. In de week daarvoor waren dit 100 opnames. In de afgelopen week zijn 89 COVID-19 patiënten gemeld als overleden. De overledenen hadden een leeftijd tussen de 50 en 95 jaar.
De eerste effecten van de op 30 september door het kabinet afgekondigde maatregelen kunnen naar verwachting op zijn vroegst vanaf volgende week zichtbaar worden. Het eerste effect zal naar verwachting te zien zijn in een stabilisatie of lichte afname in het aantal meldingen van positief geteste personen. Pas later kan een stabilisatie en afname in het aantal ziekenhuisopnames en Intensive Care opnames volgen. Een afname verwachten we daarom niet voor half oktober.
Van 28 september tot en met 4 oktober zijn er 222.877 personen getest in de GGD teststraten, 15.000 meer dan in de week van 21 tot en met 27 september. Hiervan is van 110.587 testen de uitslag op dit moment bekend. Het percentage positieve testen is gestegen naar 9,1 procent. In de week van 23 tot en met 29 september was dat 8,0 procent.
Het reproductiegetal is met 1,17 (bandbreedte 1.12 - 1.21) minimaal veranderd ten opzichte van vorige week. Dit betekent dat de epidemie nog steeds versnelt. Het betrouwbaarheidsinterval ligt voor de vijfde week op rij in het geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,17 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 117 andere mensen die besmet worden.