Afbeelding
Pixabay

Afgelopen week ‘slechts’ tien nieuwe coronabesmettingen in Heemstede

Corona

HEEMSTEDE De landelijke coronabesmettingscijfers blijven rap dalen. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 14.397 positieve coronatesten, 30 procent minder dan een week eerder en het laagste aantal sinds september. Op de intensive cares werden volgens voorlopige cijfers nog maar 50 opnames gemeld. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van de week daarvoor. 

HAARLEM In Haarlem is de dalende lijn van de afgelopen weken gestagneerd. In Haarlem zijn tot vandaag in totaal 12867 mensen positief getest. In de afgelopen week zijn er 112 nieuwe besmette personen bijgekomen in Haarlem, een lichte stijging van 7 personen ten opzichte van de week ervoor. De weken ervoor daalde het aantal nieuwe besmettingen nog wel hard. Er waren afgelopen week geen nieuwe ziekenhuisopnames, waardoor nog altijd in totaal 216 Haarlemmers door corona in het ziekenhuis zijn beland. Er zijn in totaal 149 mensen aan de gevolgen van corona overleden in Haarlem. De afgelopen week werden er geen nieuwe sterfgevallen in Haarlem gemeld die verband houden met het virus. (RIVM, totaal tot en met 8 juni 2021).

HEEMSTEDE In Heemstede gaat het langzaam maar zeker de goede kant uit met ‘slechts’ 10 nieuwe meldingen van Heemstedenaren die positief getest werden. In Heemstede zijn tot dusver 1926 personen positief op het virus getest. Vorige week werden er in Heemstede nog 22 nieuwe besmettingen gemeld. Gelukkig is ook in Heemstede het aantal ziekenhuisopnames en overledenen stabiel gebleven. Er zijn tot dusver 26 Heemstedenaren voor de behandeling van corona in het ziekenhuis terecht gekomen. Er zijn tot dusver 60 Heemstedenaren overledenen aan de gevolgen van het coronavirus. (RIVM, totaal tot en met 8 juni 2021)

(Tekst loopt door onder grafiek)


LANDELIJK In de vorige weekrapportage noteerde het RIVM nog 20.608 besmettingen. Dat was ook al 18 procent minder dan een week daarvoor. In alle leeftijdsgroepen is het aantal besmettingen verder gedaald. Ook onder jongeren, van wie er veel sinds vorige week maandag weer dagelijks naar hun middelbare school mogen. Steeds vaker krijgen mensen na een coronatest te horen dat ze het virus niet bij zich dragen. Afgelopen week was 7,2 procent van de testen bij de GGD positief. Dat was een week eerder nog 9 procent.

Ziekenhuizen namen volgens voorlopige cijfers in een week tijd 380 nieuwe patiënten op met Covid-19. In de vorige wekelijkse update meldde het RIVM 533 opnames. Daarmee bedraagt de daling 29 procent. De ziekenhuiscijfers die het RIVM wekelijks opgeeft, zijn op het moment van rapporteren nog niet helemaal compleet.

Volgens berekeningen van het instituut is het zogeheten reproductiegetal wel een fractie gestegen, tot 0,90. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 90 anderen besmetten. Afgelopen vrijdag stond het op 0,86. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om dit cijfer te bepalen. Heel actueel is het dus niet.

De sterfte door corona neemt intussen ook nog steeds verder af. Het RIVM registreerde afgelopen week 63 aan corona gerelateerde sterfgevallen, een week eerder waren dat er 66.

Het RIVM ziet samenvattend een “positieve trend” en blijft benadrukken dat het belangrijk is dat mensen zich laten vaccineren én zich aan de basismaatregelen blijven houden. “Ook na vaccinatie is er nog een kleine kans dat je ziek kunt worden. Er zijn nu bijna 11 miljoen vaccinaties gezet, maar slechts 1 op de 5 mensen in Nederland is helemaal gevaccineerd”, waarschuwt het instituut.

advertentie
advertentie