Nike gaat na vijf jaar als blindengeleidehond gewerkt te hebben van zijn oude dag genieten
Nike gaat na vijf jaar als blindengeleidehond gewerkt te hebben van zijn oude dag genieten Ellen Toledo

Hulphond Nike met pensioen, “Bedankt voor de vrijheid die je mij hebt gegeven”

Dieren

HEEMSTEDE Nike, de 7-jarige labrador van Dominieke Bos, gaat na vijf jaar voor haar gewerkt te hebben als blindengeleidehond, van zijn oude dag genieten. Dominieke is van jongs af aan zeer slechtziend doordat haar oogzenuwen zijn misvormd. Omdat haar zicht steeds minder werd heeft ze sinds 2016 een blindengeleidehond Nike, die haar ‘haar vrijheid heeft terug gegeven,’ zoals ze het zo mooi omschrijft.

Hoewel Dominieke het zelf al aan zag komen, valt het besef dat Nike haar binnenkort niet meer zal assisteren haar toch zwaar. Gelukkig mag Nike bij Dominieke en haar man Paul als huishond blijven wonen, dus ze hoeft geen afscheid van hem te nemen. “Nike mag nog doorwerken tot september”, vertelt Dominieke. “Ik krijg jaarlijks nazorg en ik had zelf al gemerkt dat hij het laatste jaar steeds langzamer ging lopen. Dan moet ik mij aanpassen aan zijn tempo want hij moet eigenlijk een stukje vóór mij lopen”.

VRIJHEID “Bij de nazorg moet je altijd een stuk lopen zodat de instructeur kan zien hoe hij werkt. Ik had een route bij het Kennemer Gasthuis in Haarlem Zuid gepland om van de ingang naar de Zuidtangent te lopen. We gingen er heen met de bus maar voordat we bij de Heemsteedse Dreef waren zei de instructeur al, “we moeten het toch eens over z’n pensioen hebben”. En toen wist ik het al”. In september komt de instructeur nog een keer terug en wordt bepaald of hij per direct met pensioen gaat of dat hij nog een maand op twee mag doorwerken. “Nike is mijn allereerste blindengeleidehond. Hij is degene die mij mijn vrijheid heeft teruggegeven. Hij is degene waardoor ik uit Heemstede durf, het maakt me niet uit waarheen. Ik vertrouw mijn hond zo ontzettend dat mij niks overkomt, dat is gewoon heel bijzonder. Ineens houdt dat op en moet je je weer een tijd met een stok verplaatsen, heel naar. En daarna komt er een heel ander hondje en begint het proces weer opnieuw. Nike mag blijven, maar je neemt afscheid van een tijdperk en van toch wel, ‘de eerste’ “, aldus Dominieke.

CONDITIE Nike moet stoppen vanwege zijn conditie die niet optimaal meer is, maar in zijn werk en plichtsbesef is hij uitmuntend, aldus Dominieke. Dus ook voor hem zal het moeilijk zijn dat zijn taken worden overgenomen door een andere hond binnen het gezin. “Die eerste maanden dat hij zelf die overgang moet maken lijkt me voor hem heel lastig. Als ik nu mijn jas pak staat hij al klaar in de gang. En het moment dat ik tegen hem moet zeggen, ga jij maar terug want het andere hondje gaat mee. Dat lijkt me voor hem verschrikkelijk, zegt Dominieke. “Alleen de eerste tijd, hè, want later denkt hij, ‘veel plezier, ik ga lekker relaxen’, voegt ze er schaterlachend aan toe. Nu het pensioen van Nike eraan komt, wil ze hem uit de grond van haar hart bedanken. “Ik zou beginnen met dank je wel. Voor de vrijheid die hij mij heeft gegeven, voor het feit dat ik met hém alles durf”.

Dominieke doet gemiddeld dertig uur per week vrijwilligerswerk, waarvan bijna de helft voor de gemeente Heemstede. Ze zit in de WMO klankbordgroep, is voorzitter van de werkgroep Toegankelijkheid Heemstede, ze zit in de werkgroep Sanitaire voorzieningen om meer openbare toiletten te krijgen in Heemstede, ze is voorzitter van de EHBO vereniging en ze staat geregistreerd als VN Ambassadeur. “Dan ben je aanspreekpunt voor mensen om je heen maar ook voor de gemeente als het gaat om toegankelijkheid”, legt Dominieke uit. Op de vraag wat het dagelijks leven voor haar en Nike al een stuk makkelijker zou maken hoeft ze niet lang na te denken. “Dat mensen op de afvalbakkendag de afvalbakken aan de rand van de stoep zetten of tegen de huizen aan. Want die chaos van de groene en grijze bakken is verschrikkelijk. En dat geldt ook voor de winkeliers op donderdag, de oud papierdag. De stoepen in Heemstede zijn niet altijd overal even breed maar help elkaar en zet die bakken zo dat iedereen er langs kan.”

Ellen Toledo

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie