Goed uitkijken deze dagen.
Goed uitkijken deze dagen. Joop Touw / BDU
BRONSTIJD

Pas op voor overstekende reeën

Dieren

BLOEMENDAAL Staatsbosbeheer waarschuwt voor overstekende reeën in natuurgebieden. De reeën zitten volop in de bronsttijd. De mannetjes rennen blindelings achter de vrouwtjes aan en kunnen plotseling de weg oversteken. De natuurbeheerder roept bestuurders op om goed op te letten en de snelheid te matigen in natuur- en bosgebieden.

Reeën hebben zich in de afgelopen decennia enorm verspreid over Nederland. Vroeger kwamen de hertachtigen vooral voor in de bosgebieden in Oost-Nederland, maar nu leven ze ook in de duinen en in akkerbouwgebieden. Naar schatting zijn er meer dan 100.000 reeën in Nederland. Daarvan worden er elk jaar meer dan 10.000 doodgereden. Een aanrijding met wild kan voor grote ongelukken zorgen.

HALF AUGUSTUSDe bronstperiode loopt tot ongeveer half augustus, aldus Staatsbosbeheer. Recreanten kunnen de reeën in die tijd horen. Reegeiten maken een hoog geluid als er een bok in zicht is. Reebokken blaffen als ze een onbekend geluid horen. De bokken zijn tijdens de bronst zo gefixeerd op geiten dat ze er in grote vaart op afgaan.

advertentie
advertentie