Het stroomverbruik in Heemstede is relatief hoog.
Het stroomverbruik in Heemstede is relatief hoog. Joop Touw / BDU
Boven prijsplafond overheid

Heemstedenaren verbruiken relatief veel gas en stroom

Duurzaamheid

HEEMSTEDE  In slechts vier Noord-Hollandse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik onder de 1200 kuub (m³) en 2900 kilowattuur (kWh) die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond. Een gemiddeld huishouden in de gemeente Heemstede zit zowel qua gas- als stroomverbruik boven het prijsplafond. Het gemiddelde gasverbruik in 2021 was 1660 m³, het stroomverbruik 3000 kWh. Dat blijkt uit de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.

VILLAGEMEENTEN
In bijna de helft van de gemeenten gebruiken huishoudens dus gemiddeld meer gas en stroom dan de maxima die door het kabinet worden ingesteld. Een hoog gasverbruik heeft daarvan de grootste invloed op de energierekening. De villagemeenten Laren, Blaricum en Bloemendaal vormen daarbij - niet geheel verrassend - de uitschieters met een gemiddeld jaarverbruik van meer dan 2000 m³ in 2021. Bij de huidige energietarieven komt dat neer op minimaal 1570 euro aan extra energiekosten buiten het prijsplafond.

GAS EN STROOM Waar het qua gasverbruik dus problematisch gesteld is, ligt het gemiddelde stroomverbruik in veel Noord-Hollandse gemeenten wel onder het verbruiksplafond van 2900 kWh per jaar. In totaal geldt dit voor 21 gemeenten. Voor de voormalige gemeente Heerhugowaard (de cijfers dateren van 2021) geldt het tegenovergestelde: onder meer door de aanwezigheid van stadsverwarming ligt het gasverbruik ruim onder het plafond, maar het stroomverbruik dan weer niet. De vier gemeenten die binnen de grenzen van zowel het gas- als stroomplafond blijven zijn Amsterdam, Alkmaar, Diemen en Purmerend.

PRIJSPLAFOND Het is voor veel Noord-Hollandse huishoudens de komende periode desondanks zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waardes betaal je wel de - vaak hoge - prijzen uit je energiecontract. Volgens Zonneplan wordt inzicht in het energieverbruik het komende jaar dan ook belangrijker dan ooit.

advertentie
advertentie