Afbeelding
Eigen Foto

Restaurants in Noord-Holland hebben gemiddeld 81.000 euro schuld

17 februari 2021 om 14:10 Economie

NOORD-HOLLAND Nederlandse restaurants bouwen steeds meer schulden op. Uit onderzoek onder 1200 restaurants uitgevoerd door culinaire platform WijnSpijs.nl, blijkt dat de gemiddelde schuld per restaurateur is opgelopen tot 90.204 euro. Het aflossen van deze schulden is een meerjarenplan. Restaurants verwachten minimaal 2 jaren nodig te hebben om de schulden af te lossen. De verschillen zijn per provincie wel erg groot. Zo is de gemiddelde schuld in de provincie Utrecht ‘slechts’ 37.500 euro, terwijl de horeca in Groningen 189.167 euro in het rood staat. Noord-Holland scoort met 80.833 euro net onder het landelijk gemiddelde.

De totale schuld in de horeca is opgelopen tot 2.967.711.600 euro. De meest recente routekaart van de Rijksoverheid geeft geen ruimte voor ondernemerschap en zorgt ervoor dat de schuldenberg van restaurants en horeca verder toeneemt. WijnSpijs en KHN Nederland roepen op om in te zetten op grootschalig testen in de horeca als een van de oplossingen om de groei van de schuldenberg te stoppen. De huidige steunmaatregelen zijn onvoldoende om de schulden te dragen. De gepresenteerde routekaart is een doodsteek voor een groot deel van de restaurants. Volgens KHN “geeft zo’n 50 procent van de horecaondernemers aan het niet langer dan zes maanden meer vol te houden.”

Wouter Dijkstra, directeur van WijnSpijs, laat weten: “Het onderzoek gaat over de oplopende schuldenberg, het interen op het eigen vermogen is niet onderzocht. Vele schrijnende verhalen zijn inmiddels tot ons gekomen. Het verkopen van een woonhuis om personeel te betalen is een exemplarisch en schrijnend voorbeeld van de situaties waarin veel horeca-ondernemers zich bevinden.”


Eigen Foto

advertentie
advertentie