Jozua Jaring kreeg behoorlijk wat aandacht voor zijn ludieke actie.
Jozua Jaring kreeg behoorlijk wat aandacht voor zijn ludieke actie. Eigen foto

Haarlemse horeca houden ludieke actie: ‘RIP horeca’

Economie

HAARLEM Klokslag 12 uur vanmiddag lag er een groot kruis van koksbuizen op de Grote Markt in Haarlem om aandacht te vragen voor de situatie van de horeca. Naar schatting zo’n driehonderd mensen kwamen er samen. Zij vinden dat de horeca op een verantwoorde manier open kan. De horeca is in de waarschijnlijk aankomende versoepelingen nog niet meegenomen. 

De actie is een initiatief van Jozua Jaring,  de eigenaar van sterrenrestaurant Ratatouille en Brasserie Bruis. Hij vindt dat de horeca al twee jaar niks van zich heeft laten horen en dat het daar nu tijd voor is. “Genoeg is genoeg!” De chef-kok belde gisteren de hele dag met diverse collega’s en ook bij hen staat het water aan de lippen. 

Jaring: “We zijn bij iedere lockdown als eerste dicht en mogen als laatste weer open. Het is nu klaar. We hebben de afgelopen twee jaar ons personeel gewoon doorbetaald. Maar we hebben ook thuis gewoon een gezin dat moet eten. Dit kan niet langer zo. Winkels mogen ook open op afspraak, waarom de horeca niet?”

MEER ACTIES? Jaring sluit niet uit dat er meer acties gaan komen. “We hebben de steun van de burgemeester, die heb ik vanmorgen gesproken. Hij was ook aanwezig bij de actie en zit op dit moment in een coronaoverleg op het stadhuis. Hij doet er alles aan om ons te ondersteunen.” Of de Haarlemse ondernemers ‘gewoon open gaan’, zoals in andere steden vandaag gebeurde is aan de burgemeester. Jaring: “We kunnen ons die burgerlijke ongehoorzaamheid en de bijbehorende boetes niet veroorloven. Ik zeg niet dat het niet gaat gebeuren, maar we proberen het eerst zo, binnen de wet. Het begin is gezet. Ik hoop dat onze oproep gehoord wordt.”

Door Marielle Tukker

Afbeelding
advertentie
advertentie