Een demonstratie wat er kan gebeuren bij een 'vlam in de pan'
Een demonstratie wat er kan gebeuren bij een 'vlam in de pan' Ellen Toledo

Veel bekijks op open dag brandweer

30 september 2019 om 18:04 Evenementen

HEEMSTEDE De Open Dag van Brandweer post Heemstede Kennemerland werd afgelopen zaterdag zeer druk bezocht. Vanaf het begin tot het eind stonden er lange rijen van belangstellenden voor de brandweerwagens, waar een kijkje in genomen kon worden.

Ellen Toledo

Vooral de E-One, een brandweervoertuig dat wordt ingezet bij het bestrijden van vliegtuigbranden, trok veel belangstelling bij jong en oud. Kinderen mochten zelf een brandje blussen en er werden demonstraties gegeven wat je moet doen en vooral niet moet doen bij 'vlam in de pan'. Doof de vlammen met een deksel, wacht 20 minuten en gebruik nooit water om het vuur te doven. In samenwerking met de ambulancedienst werd gedemonstreerd hoe bij een ongeval waarbij een slachtoffer vast zit in de auto, het slachtoffer door het 'open knippen' van de auto bevrijd wordt. Vrijwilligers van de WensenAmbulance gaven informatie hoe zij voor chronisch of terminaal zieke mensen hun laatste wens, een laatste uitje, in vervulling laten gaan. Het weer werkte niet echt mee, maar binnen in de kazerne was ook van alles te zien. Op de grond lagen poppen waarmee geoefend kon worden om te ervaren hoe het is om te reanimeren. Vooral kinderen vonden dit een interessante bezigheid. Brandweer post Heemstede bestaat uit een groep van 25 vrijwilligers die 's avonds, 's nachts en in het weekend hulpverlening geven in Heemstede en omgeving. Zij blussen branden, helpen slachtoffers in voertuigen, doen reanimaties en helpen bij stormschade en wateroverlast. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.

Frits Willems (ploegchef) is zeer tevreden over de grote opkomst. "We zijn om elf uur begonnen en om half elf waren de eersten al aanwezig. We hebben een aantal jaren geen Open Dag gehad, dus het is leuk om het nu weer te doen". De opkomst van belangstellenden is groot, zeker gezien het niet al te beste weer. "Ik heb ze niet geteld, maar het zijn er heel veel. Vanochtend hadden we een demonstratie 'vlam in de pan' en een demonstratie met hulpverlening van een persoon die gewond is in een auto. We gaan zo weer de 'vlam in de pan' doen en daarna nog een demonstratie hulpverlening. Voor de rest is het een beetje rondkijken en zo hebben we van alles wat vandaag. Vanmorgen stond er al een enorme rij bij de E-One van iedereen die er even in wilde zitten. Die kans krijg je maar weinig". De demonstraties 'Vlam in de pan' zijn erg belangrijk voor mensen om te weten wat ze wel en niet moeten doen. "Het eerste wat mensen thuis doen bij brand is water erop en dat moet je bij vet helemaal niet doen. We laten het effect zien wat er gebeurt als je het verkeerd doet en wat er dan in je keuken gebeurt. En we laten ook zien hoe het wel moet. Rustig de deksel erop, laten liggen en dan gaat het zonder risico's uit''. De Brandweer post Heemstede bestaat uit een groep van 25 vrijwilligers en vrijwilligers zijn altijd welkom. "We blijven op zoek naar vrijwilligers, mannen en vrouwen", aldus Willems.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ploegchef Frits Willems
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie