Afbeelding
Eigen Foto
ZOMERUITJE

Fierljeppen op hoog niveau in Haarlem

Evenementen

HAARLEM Wie aan Fierljeppen denkt, de oudste extreme sport van Nederland, denkt gelijk aan Friesland. Toch is niet deze provincie, maar Haarlem zondag 31 juli het decor van de vierde editie van de Red Bull Fierste Ljepper. De 24 beste Nederlandse fierljeppers worden vanaf 12.30 uur bij Molen De Adriaan uitgedaagd om hoger te klimmen en verder te springen dan ze ooit hebben gedaan. Bijzonder is dat het evenement na 12 jaar pauze eindelijk weer terugkeert. 

De Red Bull Fierste Ljepper is Fierljeppen, maar dan verder, hoger en spectaculairder. Nederlands beste Fierljeppers worden uitgenodigd om te laten zien wat ze nu echt in huis hebben. Maar natuurlijk niet voordat het publiek lekker wordt gemaakt met een paar heerlijke ‘nat sprongen’ van helden op stokken; de Rookies. Beide sprinten op volle kracht, richting een grote paal. Gebaseerd op brute zwaartekracht en kracht, klimt de Fierljepper vervolgens snel omhoog en probeert de paal in de lucht te houden terwijl deze naar de andere kant begint te zwaaien. Wie landt op het drijvende ponton in het Spaarne en wint met de verste afstand?

Rian Baas, Nederlands Kampioen Polsstokverspringen, gaat er helemaal voor in Haarlem. “Mijn persoonlijk doel is het verbreken van het Nederlandse record. Dat staat nu op 22.34 meter, gesprongen door Bart Helmholt tijdens Red Bull Fierste Ljepper in Breda. De vorige edities van dit event hebben polsstokverspringen internationale bekendheid gegeven. Nu hopen we de grenzen nog verder te verleggen en meer mensen te betrekken bij de sport.”

HISTORIE De herkomst van het fierljeppen ligt vele honderden jaren in het verleden. Wie zijn voeten droog wil houden in een drassig landje moest ver kunnen springen. Al in de twaalfde eeuw bleek de stok een uitkomst, maar pas in 1767 werd de eerste officiële Fierljepwedstrijd gehouden in Baard, Friesland. Een echt NK liet nog ruim twee eeuwen op zich wachten. In 1972 werd de Friese Roel Bokke Span met een sprong van 15,44 de eerste Nederlandse kampioen. In 2010 vond Red Bull Fierste Ljepper voor het eerst plaats voor de Rijksmunt in Utrecht. Bekijk hier hoe het eraan toe ging in 2011.

Red Bull Fierste Ljepper start rond 12:30 uur, is gratis toegankelijk voor publiek en kan vanaf de kades of het water in eigen boot het evenement beleven. RTL 7 zendt dezelfde avond een highlight programma uit, welke via Videoland teruggekeken kan worden.

Kijk voor meer informatie op www.redbull.nl/fiersteljepper

advertentie
advertentie