In het interieur van het tuinkoepeltje bij Uyt den Bosch bevinden zich twee grote panelen van kalkhoudende mortel, met voorstellingen van kunstenaar P.M.J. Swillens.
In het interieur van het tuinkoepeltje bij Uyt den Bosch bevinden zich twee grote panelen van kalkhoudende mortel, met voorstellingen van kunstenaar P.M.J. Swillens. HVHB
DUIK IN GESCHIEDENIS

Nieuwste HeerlijkHeden verschenen

Historie

HEEMSTEDE Wie graag een duikje neemt in de geschiedenis van Heemstede en Bennebroek doet er goed aan om HeerlijkHeden van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek te lezen. Onlangs in nummer 193 verschenen met ook dit keer weer een diversiteit aan artikelen over Heemsteeds en Bennebroeks verleden, geïllustreerd met tal van prachtige foto’s.

Het zomernummer van HeerlijkHeden opent met een verhaal over een heel bijzonder tuinkoepeltje, dat misschien wel de status van rijksmonument verdient. Het koepeltje staat in de tuin van de voormalige buitenplaats Uyt den Bosch, tot 1927 Heemsteeds grondgebied.

Spoorloos verdwenen! Het grote Heilig Hartbeeld dat vroeger prominent voor de Sint Bavokerk stond, net als het beeld uit de tuin van het Bavogesticht aan de Kerklaan. Het Heilig Hartbeeld heeft nooit een monumentenstatus gekregen.

De grafkapel van Van Vollenhoven op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan heeft wel een monumentenstatus en is voorbeeldig gerestaureerd. Veel foto’s van deze restauratie staan in de nieuwe HeerlijkHeden. .   

Het jubileum van de HVHB wordt nog het hele jaar gevierd: in de serie ‘Bennebroek 75 jaar HVHB’ gaat het over het bestuur in het dorp. In het kader van 75 jaar HVHB kunt u in deze HeerlijkHeden ook het winnende verhaal lezen van de schrijfwedstrijd. Op onze website zijn ook de nummers twee en drie te lezen.

Verder in HeerlijkHeden 193 aandacht voor Coby Riemersma. Zij was landelijk bekend als zangpedagoge, maar plaatselijk zeker ook als activiste voor het karakterbehoud van de Blekersvaart en omgeving. 

U kunt de HVHB verder volgen op de eigen website (hvhb.nl) , facebookpagina en via de nieuwsbrief (inschrijven via website). Daar onder meer aandacht voor excursies en evenementen, waaronder een exclusieve rondleiding op Mariënheuvel. 

advertentie
advertentie