De verborgen talenten van Jan F. van Beelen, expositie binnenkort weer te bezichtigen

26 mei, 07:35 Kunst
wijnand burger
Zicht op Amsterdam
Zicht op Amsterdam

ZANDVOORT Verschillende dingen liepen mis in het leven van kunstenaar Jan F. van Beelen. Maar na zijn dood vond Frits van Loenen Martinet, een vriend van Jan en voorzitter van de stichting HDMZ, tot zijn verrassing honderden kunstwerken in zijn huis. “Hij is als kunstenaar een onontdekte diamant,” zegt Van Loenen Martinet. “De kwaliteit van de kunstwerken is zo hoog, dat ik er van droom ze nog eens te mogen exposeren in het Guggenheim Museum in New York, een bekend museum voor moderne kunst.”

Jan wist al vroeg in zijn leven dat hij op mannen viel. Dat lag niet goed in het Zeeuwse gezin waar hij opgroeide. Zijn ouders vonden homoseksualiteit een gruwel. Ze zagen hem bijvoorbeeld allerlei poppen voor een poppenkast maken en hadden geen oog voor de creatieve geest van Jan. Hij moest een echte man zijn en ze praatten hem het leger in. Ondanks dat hij daar de rang van Kapitein bereikte, was hij niet echt gelukkig bij de krijgsmacht. Dat was een van zijn frustraties.

Maar er zouden nog meer frustraties volgen. Uiteindelijk nam hij ontslag bij het leger en wilde zijn kunstenaarschap verder ontwikkelen. Hij mocht van zijn ouders naar de Rietveld academie in Amsterdam, maar alleen als hij daar koos voor de opleiding tot architect. Dat ..

PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 27 sep, 10:49 Overlast door verwarde personen groeit al jaren achtereen
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer 20 sep, 10:30 Steeds meer laadpalen, maar kan dat niet anders?
PREMIUM
Afbeelding
Overig 13 sep, 15:19 Lekker onbespied leven is een utopie geworden: ‘al scoort Heemstede middelmatig’
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer 4 sep, 11:29 Eisen aan rijscholen om wachttijden te verkorten
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond 29 aug, 08:44 Steeds meer mensen worden ouder dan 100 jaar
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond 13 aug, 11:16 Zakkenrollers vooral actief op festival en in winkelstraat

Mis niks, lees alles van Heemstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Heemstede en omliggende plaatsen met Heemsteedse Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Heemsteedse Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Heemstede.