Afbeelding
Archief

Relatief weinig mensen met overgewicht in Heemstede

11 maart 2020 om 14:11 Maatschappelijk

HEEMSTEDE In totaal 42 procent van de volwassenen in Heemstede heeft een overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl dat informatie rondom afvallen verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd. 9 Procent van de Heemstedenaren kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Toch scoort Heemstede met deze cijfers beter dan het landelijk gemiddelde. Gemiddeld heeft 48,9 procent van de Nederlanders is te zwaar en 13,8 procent heeft Obesitas. Ook vergeleken met de rest van de regio scoort Heemstede goed. In Haarlem heeft 44 procent van de inwoners overgewicht, in Zandvoort 48 procent en in Velsen zelfs 52 procent. Bloemendaal scoort met 37 procent echter nog beter dan Heemstede. 

Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.

Dat 42 procent van de Heemstedenaren overgewicht heeft, wil niet zeggen dat ze stilzitten. Want 57 procent van de Heemstedenaren voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten. Ook doet 62 procent aan matig plus zwaar intensieve activiteiten, zoals wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen en sporten. In totaal 83 procent van de Heemstedenaren doet aan bot- plus spierversterkende activiteiten als traplopen, springen, fietsen en krachttraining. En 68 procent doet wekelijks aan sport. Het percentage fietsgebruik ligt op 41 procent. Dit betekent dat bij 41 procent van verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 km) gebruik gemaakt wordt van de fiets. 

Hoe zit het met de gezondheid in de gemeente? In totaal 81 procent van de inwoners van Heemstedenaren ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6 procent. Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland:

In Heemstede wordt door 29 procent van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 10 procent van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens een keer per week zes glazen voor mannen en vier glazen voor vrouwen per dag. 10 Procent wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan veertien glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. En tot slot: 16 procent van de inwoners in Heemstede rookt wel eens.

advertentie
advertentie