
Wijkwandeling in 2019.
(Gemeente Heemstede)Wijkwandeling door de Glip
HEEMSTEDE De gemeente Heemstede houdt regelmatig wijkwandelingen, waarbij betrokken bewoners met onder andere de burgemeester, medewerkers van de gemeente en politie door de buurt lopen. Inwoners van de Glip hebben een uitnodiging ontvangen om dinsdag 1 september mee te wandelen. Wat zijn aandachtspunten, wat kan er volgens inwoners worden verbeterd en wat willen wijkbewoners daar zelf in betekenen?
Het gezelschap loopt langs de speelpleinen, het tramwachtershuisje, de woningbouwlocatie en een nog aan te leggen ‘tiny forest’. Overdag is er op het startpunt van de wandeling een showroom over duurzaamheid te bezoeken, waar meer informatie en advies te krijgen is over duurzaam, energiezuinig en prettig wonen.
Er is al gewandeld door de Bomenbuurt en de Bloemenbuurt. Tijdens beide wijkwandelingen was de opkomst goed, het blijkt dat mensen graag meedenken over hun buurt.
“Het sterke van zo’n gezamenlijke wandeling is dat aan bod komt wat bewoners bezighoudt, waar ze trots op zijn en waar ze zich zorgen over maken”, zei burgemeester Astrid Nienhuis daarover. “Verschillende onderwerpen komen ter sprake en bewoners kunnen meteen met hun vragen terecht bij de juiste ambtenaar of organisatie. Ook is het een laagdrempelige manier voor bewoners om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. In de vorige wandelingen is gebleken dat bewoners ook samen actief aan de slag gaan om de leefbaarheid van hun buurt te verbeteren.”
AANDACHTSPUNTEN De opzet van een wijkwandeling is anders dan een wijkschouw, waar medewerkers van de gemeente zonder bewoners een buurt beoordelen op knelpunten. De onderwerpen die tijdens eerdere wandelingen werden besproken liepen uiteen. Bij de Bomenbuurt lag de nadruk op verkeer: parkeerdruk, eenrichtingsverkeer en sluipverkeer. Bij de Bloemenbuurt ging het meer over overhangend groen, geschikte plekken voor elektrische laadpalen, verzakte bestrating of betere tijdstippen voor laden en lossen.
CONTACTPERSOON Al tijdens de wandeling, maar ook daarna inventariseert de gemeente de opmerkingen en wensen en wordt bekeken wat er samen met de bewoners kan worden opgepakt. Soms kan dat al op korte termijn, andere punten vergen een langere adem. Dit wordt teruggekoppeld aan de bewoners. Het zou ook fijn zijn als een groepje wijkbewoners zich aanbiedt als contactpersoon tussen bewoners en gemeente. Goede ideeën van wijkbewoners zijn altijd welkom, daarvoor kan men contact opnemen met k.baart@heemstede.nl