‘Struikelstenen’ op de Binnenweg

28 mei, 09:45 Maatschappelijk
Ellen Toledo
Nel Kars (r) en burgemeester Astrid Nienhuis leggen twee 'struikelstenen'
Nel Kars (r) en burgemeester Astrid Nienhuis leggen twee 'struikelstenen'

HEEMSTEDE Ter hoogte van de Binnenweg 91, werden afgelopen woensdag door Nel Kars en burgemeester Astrid Nienhuis symbolisch twee ‘struikelstenen’ gelegd. De kleine glimmende stenen met een messing bovenplaat waarin de tekst is gegraveerd, herinneren aan twee Joodse inwoners van Heemstede die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd en op deze plek een boekenwinkel en een woning hadden.

BOEKENWINKEL Johanne Hedwig van Straaten, de oma van initiatiefnemer Nel Kars had sinds 1937 tot de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog een boekenwinkel op de Binnenweg. In 1945 is ze op 54- jarige leeftijd in Theresiënstadt bezweken aan de verschrikkingen in het concentratiekamp. Haar zus Marie Mathilde van Straaten, de oudtante van Nel Kars woonde boven de winkel en is op 45-jarige leeftijd in 1943 vermoord in Auschwitz.

SYMBOLEN Burgemeester Astrid Nienhuis is erg blij met het initiatief van Nel Kars om ‘struikelstenen’ te leggen. “Omdat je hiermee markeert dat hier mensen hebben gewoond in tijd van oorlog met een Joodse achtergrond, die hier zijn weggevoerd en niet meer zijn teruggekomen. Het is heel schrijnend maar..

PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 27 sep, 10:49 Overlast door verwarde personen groeit al jaren achtereen
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer 20 sep, 10:30 Steeds meer laadpalen, maar kan dat niet anders?
PREMIUM
Afbeelding
Overig 13 sep, 15:19 Lekker onbespied leven is een utopie geworden: ‘al scoort Heemstede middelmatig’
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer 4 sep, 11:29 Eisen aan rijscholen om wachttijden te verkorten
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond 29 aug, 08:44 Steeds meer mensen worden ouder dan 100 jaar
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond 13 aug, 11:16 Zakkenrollers vooral actief op festival en in winkelstraat

Mis niks, lees alles van Heemstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Heemstede en omliggende plaatsen met Heemsteedse Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Heemsteedse Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Heemstede.