Afbeelding
pixybay

Slachtoffers cybercriminaliteit gezocht

Maatschappelijk

HEEMSTEDE Het aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit is vorig jaar in Noord-Holland flink gestegen. Door het delen van slachtofferverhalen wil Noord Holland Samen Veilig (NHSV) en Slachtofferhulp Nederland inwoners van Noord-Holland voor de gevolgen van cybercriminaliteit waarschuwen. NHSV zoekt daarom slachtoffers van cybercriminaliteit in de regio die (anoniem) hun verhaal willen doen. Gemeente Heemstede neemt binnen de politie-eenheid Noord-Holland deel aan de campagne ‘Het Slachtoffer Spreekt’.

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die slachtoffer is geworden van cybercrime. Bijvoorbeeld via Marktplaats, WhatsApp of datingsites. Marieke Verhagen, projectleider bij Noord-Holland Samen Veilig, denkt dat het delen van cyberslachtofferverhalen in de regio bij kan dragen aan de bewustwording bij inwoners: “Dat cybercrime een snelgroeiend probleem is dat alleen maar erger wordt, blijkt wel uit de cijfers. In 2020 nam het aantal meldingen en aangiften in Noord-Holland zelfs met 78 procent toe ten opzichte van 2019. Criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Door verhalen van slachtoffers te delen, willen we samen met deelnemende gemeenten de gevolgen van cybercrime communiceren om meer leed te voorkomen”.

MELDEN Wie slachtoffer van cybercrime is geworden, in Heemstede woont, en (anoniem) dit verhaal met anderen delen en de eigen omgeving attenderen op de risico’s en gevolgen, kan kijken op www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. Ervaringen kunnen gemaild worden naar info@nh-sv.nl

Slachtoffers die behoefte hebben aan hulp of advies kunnen contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland via www.slachtofferhulp.nl of bel naar 0900-0101.

Lees ook het interview met de wijkagenten van Heemstede.

advertentie
advertentie