Dorien Hulsebosch uit Vogelenzang en Saskia Kenselaar uit Heemstede ontwikkelden 'Gronkels'.
Dorien Hulsebosch uit Vogelenzang en Saskia Kenselaar uit Heemstede ontwikkelden 'Gronkels'. Aangeleverd

Heemsteedse Saskia en Dorien uit Vogelenzang ontwikkelen nieuw spel voor kinderen

Maatschappelijk

HEEMSTEDE Dorien Hulsebosch uit Vogelenzang en Saskia Kenselaar uit Heemstede hebben vanuit hun praktijk voor kinder- en jeugdtheraptie een nieuw spel ontwikkeld. In de coronatijd heeft het oefenen en spelen van en door kinderen minder aandacht gehad. Met het spel ‘Gronkels’ hopen zij enerzijds het spelen weer op de kaart te zetten en anderzijds het kunnen onderzoeken van van ingesleten denkpatronen.

Gronkels is een nieuw, luchtig en razendsnel spel voor jong en oud. Je hebt er snelle handen en een portie concentratie voor nodig. Het leukste volgens de makers is het spelenderwijs praten over ingesleten denkpatronen die iedereen zal herkennen. Piekeren, perfectionisme, negativiteit, heftig emoties en nog veel meer. “Je praat erover, leert elkaar én jezelf beter kennen en ziet hoe het ook anders kan. Speel mee en ontdek je luchtige, weerbare zelf”, aldus Dorien.

Drie van de hoofdrolspelers zijn Lotte Last, Hassan Hoog, Yentl Yeidenk. Lotte Last voelt zich altijd superverantwoordelijk voor alles en iedereen. Ze denkt dat alles wat fout gaat, haar schuld is. Daardoor draagt ze altijd een zware last op haar schouders. Hassan Hoog stelt geweldig hoge eisen aan zichzelf. Hij wil alles perfect doen. Dat kan natuurlijk niet. Daarom is hij vaak verdrietig, ongelukkig of boos. Yentl Yeidenk denkt dat ze weet wat een ander denkt. Daardoor ziet ze dingen – en zichzelf – vaak negatief en neemt ze onhandige beslissingen.

Lotte, Hassan en Yentl zijn drie van de personages in het nieuwe kaartspel Gronkels. En zo zijn er nog zes karakters die het niet makkelijk hebben, omdat ze vast zitten in hun eigen gedachtekronkels (Gronkels!). Maar er zijn ook drie personages die juist anders naar de wereld kijken. Relaxed, luchtig, of met een roze bril. “De denkfouten die voorbijkomen in dit spel, zijn voor veel mensen heel herkenbaar”, zegt Saskia. “Maar ze zijn ook abstract. In dit spel maken we die denkfouten concreet. Doordat je er een naam en een plaatje aan gaat verbinden, ga je ze gemakkelijker herkennen. En dat helpt je bij het ombuigen van negatieve denkpatronen.”

EEN OPEN GESPREK Het spel is eigenlijk heel simpel: speler moeten proberen om zo snel mogelijk al hun kaarten kwijt te raken. Er ontstaan stapels waarbij iedereen mag aanleggen, zonder zijn beurt af te wachten. Kun je niets aanleggen, dan pak je een kaart van de stapel. “Zo komen alle karakters voorbij”, vertelt Dorien. “Maar daarna begint het eigenlijk pas. Want dan komt er een gesprek op gang.” Als therapeut – of als ouder, leerkracht of collega – vraag je bijvoorbeeld: welke kaart spreekt jou het meeste aan? Welk karakter herken jij wel? Is dat weleens lastig? Van welk karakter zou jij wel wat méér willen hebben? “Er ontstaat meteen een leuke energie”, zegt Dorien. “Een open gesprek, verbinding. Gronkels zet mensen echt aan het denken: het kan ook anders.” Gronkels is losjes gebaseerd op de theorie van psycholoog Aaron Beck over denkfouten, en op de inzichten van de ‘growth mindset’ van Carol Dweck. Saskia: “Je leert denkpatronen herkennen, en analyseert in hoeverre jouw aannames kloppen.” Dorien: “Je leert dat je een eigenschap hébt, en dat je die niet bént. En dat je je denkpatronen zelf kunt sturen – als je ze maar eenmaal herkent.”

Saskia Kenselaar en Dorien Hulsebosch startten tien jaar geleden Bloem; praktijk voor training, coaching en kinder- en jeugdtherapie in Hillegom. Hierin komen hun expertise en enthousiasme samen. Ze bieden laagdrempelige, oplossingsgerichte hulp aan kinderen van 6 tot 23 jaar en hun ouders.

TEST Saskia en Dorien hebben Gronkels uitgebreid getest in hun praktijk voor kinder- en jeugdtherapie Bloem, en op de school waar Saskia werkt. “Dit werkt echt heel goed”, zegt Saskia. “Kinderen vinden het leuk om te doen, en er komen vaak verrassende dingen uit naar voren. En zeker niet alleen bij kinderen – ook volwassenen kunnen hier veel aan hebben.”

“Je ziet dat mensen gaan sprankelen als ze dit spel spelen”, vult Dorien aan. “Ze krijgen een twinkeling in hun ogen. Ik had een meisje in de praktijk, een echte Hennie Heftig. Ze reageerde altijd heel emotioneel op situaties en voelde daardoor veel onmacht. Dankzij dit spel leerde ze zichzelf los te koppelen van die emoties. En doordat ze zichzelf zo met Hennie associeerde, voelde ze zich niet meer zo alleen.”

Het spel heeft een introductieprijs van 19,95 euro (exclusief verzendkosten) en is te bestellen via info@kinderjeugdpraktijkbloem.nl.. Meer informatie is te vinden op kinderjeugdpraktijkbloem.nl.

Saskia en Dorien.
advertentie
advertentie