Gemeenten lopen tegen grenzen aan bij opvangcapaciteit Oekraïners

16 jul, 11:30 Maatschappelijk
ANP
Er komen steeds minder nieuwe opvangplekken bij en het aantal Oekraïense vluchtelingen blijft toenemen.
Er komen steeds minder nieuwe opvangplekken bij en het aantal Oekraïense vluchtelingen blijft toenemen.

HEEMSTEDE Het is deze week vijf maanden geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De Oekraïners die vanwege de oorlog op de vlucht zijn, komen in toenemende mate naar Nederland. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en doen hun best om de opvang te organiseren. Maar het vinden van nieuwe opvangplekken is lastiger aan het worden. “Het gaat deze zomer spannend worden”, zegt Evita Bloemheuvel van VluchtelingenWerk Nederland.

Bloemheuvel vreest de aankomende weken voor het punt waarop er bij de gemeenten onvoldoende opvangcapaciteit is. “Het is tot nu toe gelukkig steeds gelukt een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen te vinden. Maar er komen steeds minder nieuwe opvangplekken bij en het aantal Oekraïense vluchtelingen blijft toenemen.” Veel Oekraïense vluchtelingen worden ook ondergebracht bij particulieren, waar zij een aantal maanden kunnen verblijven. “Ook dat loopt een keer af en dan zijn gemeenten verantwoordelijk voor de opvang”, zegt Bloemheuvel.

AANTAL INSCHRIJVINGEN Sinds het uitbreken van de oorlog, op 24 februari, vestigden in totaal ruim 76.000 Oekraïense vluchtelingen zich in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal..

PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond 13 aug, 11:16 Zakkenrollers vooral actief op festival en in winkelstraat
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer 3 aug, 09:00 De haat-liefdeverhouding met het pontje
PREMIUM
Afbeelding
Overig 30 jul, 10:56 Vergrijzing door groei; wel regionale verschillen
PREMIUM
Afbeelding
Evenementen 19 jul, 07:30 Parade van Historische Racewagens trekt door Zandvoorts centrum
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer 17 jul, 11:30 Zandvoort Noord en Nieuw Noord afgesloten tijdens Grand Prix
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 16 jul, 11:30 Gemeenten lopen tegen grenzen aan bij opvangcapaciteit Oekraïners

Mis niks, lees alles van Heemstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Heemstede en omliggende plaatsen met Heemsteedse Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Heemsteedse Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Heemstede.