In Heemstede wordt door jongeren meer gerookt dan bijvoorbeeld in Amsterdam.
In Heemstede wordt door jongeren meer gerookt dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Pixabay
Ruim 13% jongeren rookt

Veel jonge rokers in Heemstede

Maatschappelijk

HEEMSTEDE Nergens in Noord-Holland roken zo veel jongeren als in Gooise Meren: bijna één op de zes jonge inwoners (16 procent) steekt hier minstens wekelijks een sigaret op. Maar ook in Heemstede wordt er flink gerookt door de jeugd. Met 13,3 procent van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar die minsten eens in de week een sigaret opsteekt, eindigt de gemeente op de vierde plaats van Noord-Hollandse gemeentes waar het meest gerookt wordt. 

STOPTOBER Dit en meer blijkt blijkt uit uitgebreid onderzoek van Independer.nl op basis van data van GGD’en en RIVM. Deze week begon Stoptober, de maand die juist in het teken staat van het stoppen met roken. Maar in veel gemeentes in Noord-Holland wordt nog behoorlijk wat afgerookt door jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Na Gooise Meren komen Laren (15,5 procent), Texel (13,4 procent), Heemstede (13,3 procent) en Bergen (12,9 procent).

BLOEMENDAAL Opvallend is dat dit percentage in grotere gemeenten als Hilversum (9,8 procent), Haarlem (8,4 procent) en ook Amsterdam (6,9 procent) veel lager is. Overigens wordt er ook elders in de Haarlemse regio een stuk minder gerookt door de jeugd dan in Heemstede. In Bloemendaal rookt 8,9 procent van de jeugd en in Velsen ‘zelfs maar’ 5,2 procent. Van Zandvoort zijn geen cijfers bekend. 

CORONA Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot en met 16-jarigen met bijna een 40 procent toegenomen in Nederland. Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien. Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3 procent, onder de jongens gaat het om een stijging van 25 procent.

DATA Deze analyse is gemaakt op basis van cijfers van het RIVM en de GGD. Het GGD-onderzoek gaat niet bij alle regio’s op gemeente niveau, omdat er voldoende deelnemers moeten zijn geweest voor een representatieve steekproef. In 31 Noord-Hollandse gemeenten was dit wel het geval. 16 gemeenten zijn hierdoor niet meegenomen in de vergelijking.

advertentie
advertentie