Trots tonen de kids de vogelvoederstokken die ze geknutseld hebben voor de tuinvogels
Trots tonen de kids de vogelvoederstokken die ze geknutseld hebben voor de tuinvogels Ellen Toledo
Kinderboekenweek van start

Vogelvoederstok maken met Kom In Mijn Tuin

Maatschappelijk

HEEMSTEDE Van 5 tot en met 16 oktober staan alle vestigingen van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland in het teken van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema Gi-Ga-Groen en kunnen kinderen van alles te weten komen over planten, de natuur en dieren. De Bibliotheek op Plein1 in Heemstede organiseert tijdens de Kinderboekenweek ook leuke activiteiten voor kinderen.

Ellen Toledo 

VOEDSEL Woensdag 5 oktober werd de aftrap gegeven en mochten kids een vogelvoederstok maken om vogels de winter door te helpen. Mik van der Bor van de Stichting Kom In Mijn Tuin en Ciska Klarenberg, vrijwilligster bij IVN Zuid-Kennemerland, vertelden hoe tuinvogels tijdens de wintermaanden overleven en hun voedsel zoeken. “Want na de herfst komt de winter en dan kunnen vogels moeilijker voedsel vinden in de natuur”, legt Ciska uit. “Er zijn ook vogels, zoals de Vlaamse gaai, die nu al eikeltjes verzamelen voor de winter. Die verstoppen ze in de grond en dan hopen ze dat ze die weer kunnen vinden”, vertelt ze. “En als er een eikenboom bij jou in de buurt staat, kun je in je tuin ineens allemaal eikenboompjes zien opkomen. Dat heeft de Vlaamse gaai dus gedaan”. 

PINDAKAAS Martha ter Heijden, relatie- en community-manager Bibliotheek Zuid-Kennemerland, haalde allemaal vogelboeken tevoorschijn en liet de kinderen zien hoe de Vlaamse gaai, de merel en andere vogels eruit zien. Daarna gingen de kids aan de slag. Op een grote, lange tafel lagen allerlei attributen klaar. Rolletjes touw, potjes pindakaas voor tuinvogels, bakjes, schaartjes, dennenappels, takken, rozijntjes en pinda’s in de dop. Ciska legde de kinderen uit hoe ze met deze attributen een vogelvoederstok konden maken, terwijl Mik een voorbeeld van een vogelvoederstok liet zien. De dennenappels werden ingesmeerd met vogelpindakaas en de pinda’s moesten aan elkaar geregen worden. Het was een nauwkeurig klusje om met een naald door de pinda’s te prikken, dus het was wel oppassen voor de vingertjes. Maar de meegekomen oma’s en moeders hielden gelukkig een oogje in het zeil. Na een uurtje knutselen waren de vogelvoederstokken klaar en kregen de kids van Mik ook nog een kopje vet van zadenmengsel mee om thuis in de tuin op te hangen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie