Ilco van der Linde richtte op z’n vijftiende Bevrijdingspop op met ‘honderdje van zijn vader’

22 apr, 12:03 Mensen
Willem Brand
Ilco van der Linde in de verzoenkamer annex bruidssuite.
Ilco van der Linde in de verzoenkamer annex bruidssuite.

HAARLEM Mensen in beweging krijgen voor een betere wereld is wat Ilco van der Linde (57) zijn hele leven lang doet. Hij is inspirator, organisator en ereburger van Haarlem, waar hij is geboren en getogen. Na Bevrijdingspop zette hij in 35 landen dance4life op, waarmee dansend de stilte en taboes rondom HIV/aids worden doorbroken. Tijdens een twee jaar durende reis met vrouw en drie dochters door Afrika en het Midden-Oosten bedacht hij MasterPeace, een wereldwijde bottom-up-beweging met muziek en dialoog voor vrede en tegen bewapening. Hij kreeg er een VN-onderscheiding voor. “Ik probeer cupidopijlen af te schieten, zodat mensen verliefd worden op het idee om iets goeds voor de wereld te doen”.

Op zijn vijftiende zette hij met een ‘honderdje’ van zijn vader zijn eerste ‘wondertje’ op, het door vrijwilligers gedragen Bevrijdingspop. Van der Linde: “Natuurlijk oogt het commerciëler, maar het blijft een prachtig liefdevol project. Het is één grote familie, de kinderen van de vrijwilligers van toen doen nu het werk”. Op verzoek van koningin Beatrix rolde hij vanaf 1989 het concept landelijk voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei uit. Met 1 miljoen bezoekers is het nu het grootste thematische jongerenproject van Europa.

Vrijheid is elders voortdurend in gevaar

Muziek en feest combineren met een toegankelijke boodschap is altijd het adagium. “Huub van der Lubbe van De Dijk schreef bijvoorbeeld ‘Heb je het hart’. Als er naast ..

PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond 13 aug, 11:16 Zakkenrollers vooral actief op festival en in winkelstraat
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer 3 aug, 09:00 De haat-liefdeverhouding met het pontje
PREMIUM
Afbeelding
Overig 30 jul, 10:56 Vergrijzing door groei; wel regionale verschillen
PREMIUM
Afbeelding
Evenementen 19 jul, 07:30 Parade van Historische Racewagens trekt door Zandvoorts centrum
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer 17 jul, 11:30 Zandvoort Noord en Nieuw Noord afgesloten tijdens Grand Prix
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 16 jul, 11:30 Gemeenten lopen tegen grenzen aan bij opvangcapaciteit Oekraïners

Mis niks, lees alles van Heemstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Heemstede en omliggende plaatsen met Heemsteedse Courant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Heemsteedse Courant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Heemstede.