Uitreiking in de Groenmarktkerk.
Uitreiking in de Groenmarktkerk. Tjeerd de Lange

Koninklijke onderscheiding voor Ad Hop

Mensen

HEEMSTEDE Burgemeester Astrid Nienhuis, heeft zondagmiddag 26 juni in de Groenmarktkerk in Haarlem een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de 90-jarige de Ad Hop, al 50 jaar woonachtig in Heemstede. De uitreiking vond plaats tijdens de pauze van het concert van het Haarlems Symfonisch Blaasorkest, voor wie Hop zich al 35 jaar lang met hart en ziel voor inzet. 

Normaliter worden deze Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt tijdens de ‘lintjesregen’ in april, dus het is nogal uitzonderlijk dat deze Koninklijke Onderscheiding tijdens deze speciale gelegenheid wordt uitgereikt. Het concert had het thema ‘Liefde’, dat natuurlijk allerlei raakvlakken heeft met de liefde die Hop heeft voor de muziek, voor het orkest en voor zijn vrouw Netty Hop-van Heusden met wie hij al 60 jaar getrouwd is.

HAARLEMS SYMFONISCH BLAASORKEST Hop zet zich al 35 jaar lang met hart en ziel in voor het Haarlems Symfonisch Blaasorkest. Hij is jarenlang bestuurslid en als bevlogen klarinettist ook concertmeester geweest. Hij hield zich altijd bezig met fondsen- en ledenwerving, hij bouwde een website voor het orkest en is zelfs muziekwetenschappen gaan studeren in Amsterdam nadat hij met pensioen ging, zodat hij de muziekstukken kon componeren, analyseren en beschrijven in de programmaboekjes voor de concerten.

Hop is geboren in Breda, is 90 jaar en woont samen met zijn grote liefde Netty Hop-van Heusden nog steeds zelfstandig in hun eigen woning in Heemstede. Op 13 augustus 2020 waren zij samen 60 jaar getrouwd. De burgemeester heeft hen die dag telefonisch gefeliciteerd met dit heugelijk feit. Zij hebben 3 dochters, Marga (60 jaar), Liesbeth (59 jaar) en Janine (56 jaar). Zij genieten nog steeds volop van elkaar, de kinderen en de 6 kleinkinderen. Hop is nog steeds zeer actief, hij tennist in de winter nog elke week en slaat geen repetities van het orkest over op de dinsdagavond. Samen bezoeken zij nog regelmatig muzikale concerten, bijvoorbeeld in de Mariakerk en het Oude Slot in Heemstede. Ook het theater en cabaret zijn een grote liefhebberij van beiden, zij bezoeken nog steeds regelmatig voorstellingen. Hop is de oudste van 13 kinderen en heeft jarenlang het Hoppen familieorkest geleid, waarmee volop werd opgetreden tijdens feesten en partijen, maar ook in bejaardenhuizen in de regio Breda. Hop heeft gestudeerd aan de TU in Delft en heeft een lange carrière gehad bij de Shell van 35 jaar en was betrokken bij de automatisering van raffinaderijprocessen. Hij reisde veel voor zijn werk en in 1972 verhuisde het hele gezin daarom ook naar Curaçao, waar zij 3 jaar verbleven. 

CONCERT Het concert op 26 juni had het thema ‘Liefde’, met stukken als ‘Romeo en Julia’ van Tsjaikovski. De soliste die middag was hoboïste Esther van der Ploeg, die samen met het orkest een aantal klassieke werken op de hobo d’amore vertolkte. De oboe d’amore, ook wel liefdeshobo genoemd, is een dubbelriet aangeblazen instrument, dat erg lijkt op de hobo. Maar in vergelijking met de hobo is de oboe d’amore iets groter en heeft het een iets rustiger en serene klank. De oboe d’amore werd in de 18e eeuw uitgevonden. Johann Sebastian Bach schreef regelmatig muziekstukken waarin de oboe d’amore gebruikt werd. In de tweede helft van de 18e eeuw verloor de oboe d’amore zijn populariteit. Pas aan het einde van de 19e eeuw werd het instrument herontdekt. Het bekendste moderne muziekstuk waarin de oboe d’amore gebruikt wordt is de Bolero van Ravel.

Meer informatie: www.hasbo.nl.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie