Het Liszt Utrecht is een internationaal pianofestival dat draait om de muziek van Franz Liszt.
Het Liszt Utrecht is een internationaal pianofestival dat draait om de muziek van Franz Liszt. pr | Podia Heemstede

De Oude Kerk Heemstede heeft primeur met winnaarstournee finalisten Franz Liszt Utrecht

Muziek

HEEMSTEDE Podia Heemstede heeft de primeur om de finalisten van het Liszt Concours op vrijdag 30 september te verwelkomen op haar podium in de Oude Kerk.

Liszt Utrecht (voorheen: Liszt Concours) is een internationaal pianofestival dat draait om de muziek van Franz Liszt. Sinds de oprichting in 1986 heeft het concours een reputatie opgebouwd als één van ‘s-werelds meest prestigieuze pianoconcoursen en is één van de belangrijkste springplanken naar de internationale professionele klassieke muziekscene voor jonge musici. 

Vanaf de editie in 2022 heeft het concours een nieuwe opzet, waarbij er minder focus ligt op het wedstrijdelement en deelnemers meer kansen krijgen om hun talent te laten zien aan een internationaal publiek. Na vijf live selectieronden in januari dit jaar selecteerde een internationale jury tien pianisten die mogen deelnemen aan Liszt Utrecht 2022. Deze tien professionele pianisten van over de hele wereld zijn afgereisd naar Tivoli Vredenburg om hun interpretaties van Liszts muziek te laten horen. In zes dagen tijd (22-29 september) laten zij aan jury en publiek zien waarom ze tot de absolute wereldtop behoren. Drie geselecteerde pianisten sluiten Liszt Utrecht af in een grootse finale op donderdag 29 september.  Daarna gaan zij op winnaarstournee langs verschillende concertzalen, waarbij de Oude kerk de primeur heeft.

REPERTOIRE Liszt Utrecht staat bekend om zijn gewaagde keuzes in het repertoire en legt iedere editie de focus op andere onbekende werken. Na de editie 2020 waarbij de focus lag op Beethoven (deze editie werd helaas afgelast vanwege Covid-19) krijgt Franz Schubert in deze editie een rol. Het verplichte repertoire bevat Liszts bewerkingen van liedercycli en andere composities van Schubert en omvat lied- en kamermuziek recitals met werken van beide componisten. Daarnaast zijn originele composities van Schubert een onderdeel van het vrije keuze-repertoire.

Bezoekers van dit unieke concert kunnen virtuoze pianorecitals verwachten van drie zeer getalenteerde finalisten die aan het begin staan van hun internationale carrière waarin uiteraard Franz Liszt de hoofdrol speelt.

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Informatie en kaarten: www.podiaheemstede.nl.

advertentie
advertentie