Afbeelding
Archief

Provincie stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor verduurzamen culturele instellingen

Natuur en milieu

HAARLEM Eigenaren van culturele instellingen kunnen vanaf 1 februari subsidie bij de provincie Noord-Holland aanvragen voor verduurzaming van hun gebouwen. Er is 2 miljoen euro beschikbaar om maatregelen te financieren die ervoor zorgen dat een pand van bijvoorbeeld een bibliotheek, archief of theater minder energie verbruikt of zelf energie opwekt. Vorig jaar heeft onder andere Het Dolhuys van een vergelijkbare subsidie gebruik gemaakt.

De subsidie wordt gefinancierd uit het herstelfonds van 100 miljoen euro dat de provincie Noord-Holland voor de zomer heeft ingesteld om de economische en maatschappelijke effecten als gevolg van de uitbraak van Corona te verzachten. 

Gedeputeerde financiën Zita Pels: “Corona zorgt nu voor minder investeringen in het verduurzamen van culturele instellingen. Terwijl de benodigde aanpassingen vanwege corona ook bij kunnen dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. De provincie gebruikt daarom een deel van het geld uit het herstelfonds om de verduurzaming op gang te houden. Tegelijk zorgen we dat er middelen overblijven voor economische activiteit en herstel. Wij richten ons nadrukkelijk op de verduurzaming van de hele bebouwde omgeving, inclusief maatschappelijk vastgoed.”

In 2019 heeft een vergelijkbare regeling gezorgd voor verduurzaming van twaalf panden van culturele instellingen, zoals Paradiso in Amsterdam, de stadschouwburg in Velsen en Het Dolhuys in Haarlem. 

advertentie
advertentie