Honingbij
Honingbij Stichting MEERGroen

Heemstede natuurnieuws: Toptijd in de natuur

Natuur en milieu Heemstede Natuurnieuws

HEEMSTEDE Vanuit deze plek hopen wij u wekelijks te informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken, die wij graag nader uitdiepen.

WAT SPEELT ER IN DE NATUUR Half maart is een zeer inspirerende tijd. Zeker dit jaar worden we volop met zon verwend en daar reageert alles en iedereen op. De eerste kruiden gaan bloeien, vogels zijn druk bezig hun territorium uit te zetten met uitbundige zang. Trekvogels komen de een na de ander terug uit het zuiden. Een daarvan bepaalt voor mij het begin van de lente: niet 21 maart, maar als de tjiftjaf weer in elke tuin zingt. Dat is een vogeltje van 4-6 gram wat overwintert in Zuid-Europa en Noord-Afrika: 3000 km weg. In een mooi voorjaar zoals dit jaar is hij er op 14 maart en in een slechtjaar pas op 1 april. Maart is ook de tijd dat wilgenkatjes volop bloeien. Die leveren het stuifmeel wat de eiwitbron is voor de jonge bijen. 

WAT GEBEURT ER AL Niet alleen de natuur is druk, ook wij. Half maart is NLdoet: de grootste vrijwilligers actie in Nederland met meer dan 400,000 deelnemers. Ook wij hadden 14 NLdoet projecten waar in 5 dagen tijd circa 600 mensen aan hebben meegedaan: boompjes oogsten en planten, landgoed beheer, tuinen inzaaien, fruitbomen bemesten en snoeien: dat gebeurt allemaal nu. Ook was 16 maart de nationale boomplantdag. Naast de boeren en grote landeigenaren maken wij rond 16 maart 30.000 of meer boompjes van 100 soorten beschikbaar voor iedereen die zijn tuin wil vergroenen of biodiversiteit wil stimuleren. Op drie uitdeeldagen hebben meer dan 1400 mensen 35.000 boompjes meegekregen. Dat doen we gratis: als een statement dat het niet om geld gaat, maar om er samen iets moois van te maken.

WAT KUNT U ZELF DOEN? Na deze kickstart van het voorjaar wordt het niet meer rustig tot oktober. Elke week werken we hard in onze 53 projecten, waarvan vijftien in Heemstede: op vrijdag in Meermond, op zaterdag in Mariënheuvel en tussendoor in  zeven bloemenweides. Ook kunnen we nog wel mensen gebruiken op 4 en 5 april om in Groenendaal 4000 eiken te planten en in het Sorghbosch en Berkenrode waar we overtallige esdoorns gaan verwijderen, met 100 Montessorileerlingen uit Amsterdam.

Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info, om een keer te kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl

Franke van der Laan

advertentie
advertentie