Afbeelding
Heemstede Duurzaam

Gemeentewerf gaat van het gas af

Natuur en milieu

HEEMSTEDE Omdat de gemeente de ambitie heeft een duurzame gemeente te worden, wil deze zelf het goede voorbeeld geven. En omdat er sowieso al het een en ander moest veranderen aan de gemeentewerf aan de Cruquiusweg, gaat het gebouw binnenkort van het gas af. 

De voorbereidingen voor de verdere verduurzaming zijn al in volle gang. Het gebouw waarin de kantoren, de kantine en de werkplaatsen van de gemeentewerf gevestigd zitten, heeft al het hoogst haalbare energielabel; een A met vier plusjes. Het gebouw is optimaal geïsoleerd, maar ze verwarmen nog wel volledig op gas. Dat gaat nu dus veranderen.

Er komen lucht-water warmtepompen, een smartboiler en ‘ClimaRads’, die de radiatoren in de kantine en kantoren gaan vervangen. Deze kunnen verwarmen, koelen, ventileren én er zit een CO2-meter in. Zodra het CO2-gehalte in de kantine te ver oploopt, gaat hij automatisch ventileren. De werkplaatsen worden straks niet meer verwarmd door gasheaters, maar door elektrische heaters die heel snel opwarmen.

Zodra de vergunning rond is en de eerste positieve reactie van de welstandscommissie is omgezet in een officiële goedkeuring, wordt het schuine dak opgehoogd. Zo kan de ruimte beter worden benut en plaats bieden aan de vijf kantoorruimtes waar behoefte aan is. Op het verhoogde dak komen extra zonnepanelen. Er liggen al 290, maar dat zijn er straks 370. 

Projectleider gemeentelijk vastgoed Iwan Teeuwen vertelt er alles over in dit artikel

advertentie
advertentie