Steenhommel op kruldistel.
Steenhommel op kruldistel. Franke van der Laan

Heemstede natuurnieuws: Kruldistel en schandalig gedrag

Natuur en milieu Heemstede Natuurnieuws

HEEMSTEDE Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

WAT SPEELT ER IN DE NATUUR Distels zijn niet de meest geliefde planten toch is het de moeite waard om je te verdiepen in deze groep. Allereerst zijn er meer dan 10 soorten distels: bv de akkerdistel, kruisdistel, kruldistel, moesdistel, de aarddistel, kale jonker, tengere distel, de enorme wegdistel en ook de eetbare artisjok en de kardoen horen bij deze familie. De meest algemene soorten zijn de akkerdistel, kruldistel en de kruisdistel. De andere soorten zijn of zeldzaam of ronduit bijzonder en nuttig. Bij ecologisch beheer zetten we vooral de overmatig aanwezige soorten terug maar halen nooit alles weg. Dat zijn dus vooral de akkerdistel en de kruisdistel en op Meermond soms de kruldistel. Distels zijn goede nectarplanten en zijn bijvoorbeeld voor de distelvlinder ook de waardplant voor zijn rupsen. (Zie foto met een steenhommel op de kruldistel). De akkerdistel is heel effectief: deze verspreidt zich met zaadpluis over grote afstanden en eenmaal aangeslagen maakt de plant netwerken van wortelstokken. Dat doen kruisdistel en kruldistel weer niet. Die zijn gewoon 2-jarig. De kruldistel kan daarentegen wel weer 3 meter hoog worden met meer dan 100 of 200 bloemen.

WAT GEBEURT ER AL Deze weken verzamelen we veel zaad om nieuwe bloemenweides aan te leggen. Op Meermond is dat volop aanwezig. We zien hoogstens kans 25 kilo van 150 kilo te verzamelen want er staat heel erg veel. Meermond is ook een natuurspeelplaats waar veel kleine kinderen gebruik van maken en daar vaak op blote voeten rondrennen. Daarom is het ronduit schandalig dat er de laatste weken asociale types zijn die kratjes bier meenemen en alle lege flesjes kapot gooien op en rond de uitzichtheuvel en alles laten liggen! 

WAAR KUNT U ZELF AAN MEEDOEN Graag komen we in contact met mensen die willen helpen zaad verzamelen en mensen die meer weten van de vandalen die levensgevaarlijke glassplinters over Meermond verspreiden. Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl

Franke van der Laan

advertentie
advertentie