Zebrarups
Zebrarups Franke van der Laan

Heemstede natuurnieuws: Jacobskruiskruid en Zebrarups

Natuur en milieu Heemstede Natuurnieuws

HEEMSTEDE Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

WAT SPEELT ER IN DE NATUUR Jacobskruiskruid is een soort die in opkomst is. Het is één van de meest opvallende geel bloeiende soorten in bermen. Jacobskruiskruid, net als de ander kruiskruidensoorten zoals klein kruiskruid, bezemkruiskruid, boskruiskruid, moeraskruiskruid en nog acht andere zeldzamere soorten, hebben hun voortbestaan vooral te danken aan een geheim wapen. Ze bevatten een zeer bittere stof (een alkaloïd) die ze zeer onaantrekkelijk maken voor grazers en daardoor blijven deze planten onaangeroerd en kunnen ze zich ongestoord vermenigvuldigen. Machines merken niets van deze bittere stof omdat maaiende tractoren geen smaakpapillen hebben. Van bermen komt goedkoop hooi waarin nog wel eens kruiskruiden blijven zitten en in gedroogd hooi willen dieren zoals paarden dus nog wel eens kruiskruiden eten. Omdat die bittere stof in de lever opgeslagen wordt en zich daar ophoopt wordt het op termijn giftig maar een paard van bv 1000 kilo moet er 400 kilo (40 %) gedurende zijn leven van genuttigd hebben voordat het schadelijk wordt. Veel paardenhouders willen echter de kruiskruiden uit laten roeien maar is het niet een betere optie om wat duurder hooi te kopen? Een insect dat gebruik maakt van dit bittere stofje is de Jacobsvlinder en vooral zijn rups (foto). Die rups slaat het stofje op in zijn lichaam zonder er last van te hebben. Deze rups heeft felgekleurde zebrastrepen en ook de vlinder is felblauw en rood gekleurd om aan te geven dat hij niet smakelijk is.

WAT GEBEURT ER AL Het is nu volop vakantietijd. De meest mensen gebruiken dit om weg te gaan. Oorspronkelijk was deze vakantie bedoeld om de overvloedige oogsten in goede banen te leiden zodat er voor de rest van het jaar genoeg te eten was. Bij ons is dat nog steeds zo: aan alle kanten produceren de courgettes, komkommers, bramen, Japanse wijnbessen, bieten en nog 200 andere gewassen enorme oogsten. We zijn druk bezig om voor deze oogsten een bestemming te vinden. Met het warme droge weer is het ook tijd om bloemenzaad te verzamelen voordat het op de grond valt. De afgelopen week hebben we dus weer flink veel bloemenzaad verzameld in de bloemenweides op Meermond, Slot Heemstede, Kohnstamlaan en de Vrijheidsdreef. In totaal hebben we nu 25 kilo van de benodigde 75 kilo (voor nieuwe bloemenweides) verzameld en geschoond.

WAAR KUNT U ZELF AAN MEEDOEN Graag komen we in contact met mensen die willen helpen zaad verzamelen. Het is leuk en voldoening scheppend om samen er iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: info@stichtingmeergroen.nl

advertentie
advertentie