Er blijft van alles achter op het strand wat er niet hoort.
Er blijft van alles achter op het strand wat er niet hoort. Joop Touw /BDU

Meehelpen strand opruimen

Natuur en milieu

Extra aandacht voor peuken

HEEMSTEDE Stichting De Noordzee houdt een grootste landelijke strandopruimactie: ruim 2000 vrijwilligers ontdoen Noordzeekust van afval. De negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour is maandag 1 augustus begonnen in Cadzand en op Schiermonnikoog en staat in het teken van peuken en de Noordzeenatuur.


VRIJWILLIGERS Vijftien dagen lang ruimen duizenden vrijwilligers afval op langs de hele Noordzeekust. Zo vragen ze aandacht voor een schone en gezonde Noordzee. Ruim 2000 vrijwilligers hebben zich al aangemeld voor de 30 opruimacties: elke dag wordt het strand tegelijkertijd in het noorden en in het zuiden van het land opgeruimd. Deze editie is er extra aandacht voor vervuiling door peuken. Vorig jaar zijn er in vijftien dagen 57.772 peuken van het strand geraapt. Maandag 15 augustus is de laatste dag van de Tour bij Zandvoort.

PEUKEN Op populaire stranden in Nederland is de sigarettenpeuk het meest gevonden afval. Peuken bestaan grotendeels uit plastic. Er zitten allerlei giftige stoffen in en één peuk kan wel 1.000 liter water vervuilen. “Dus ze horen absoluut niet thuis in de natuur,” vertelt strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee. “Het strand is geen asbak. Peukenvrije stranden zijn nodig voor een schone en gezonde zee.” Daarom worden tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour elke dag alle peuken apart gehouden en geteld.

INKTVISSEN Tijdens de opruimactie wil Stichting De Noordzee ook de schoonheid en biodiversiteit van de Noordzeenatuur laten zien. “Er is volop leven in de Noordzee. Van zeehond tot inktvis, van jan-van-gent tot heremietkreeft, van harlekijnslak tot zeeanemoon. De Noordzeenatuur is prachtig, uniek en we moeten haar beschermen en versterken. Want helaas staat ze onder druk door afval en andere menselijke activiteiten,” vertelt mariene ecoloog Serena Rivero. 

DEELNEMEN Het is nog mogelijk om deel te nemen aan één of meerdere etappes. Inschrijven kan via beachcleanuptour.nl/etappes. Naast de opruimactie zijn op er op diverse locaties activiteiten waar mensen ook zonder zich aan te melden aan mee kunnen doen. De speciale Noordzeenatuur-dagen zijn op 12, 13, 14 en 15 augustus in respectievelijk Wassenaar, Katwijk aan Zee, Wijk aan Zee en Zandvoort.

advertentie
advertentie