De wesp is nuttig: laat ze leven!
De wesp is nuttig: laat ze leven! Stichting Meergroen

Natuurnieuws uit Heemstede

Natuur en milieu Heemstede Natuurnieuws

Wespen in overvloed

HEEMSTEDE Vanaf deze plek informeert Stichting Meergroen wekelijks over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

LIMONADEWESP Er spoken al weer wekenlang berichten door de media dat het weer een rampjaar met wespen wordt. . Mogen wij daar een paar relativerende opmerkingen bij plaatsen. Bij ‘wespen’ wordt daarbij vaak een soort bedoeld: de limonadewesp. Weinig mensen weten dat wespen buitengewoon nuttige en fascinerende dieren zijn en dat er maar liefst wel 10.000 soorten zijn. Voor bijna elk soort insect bestaat er wel een (sluip) wespensoort die daar zijn prooi van maakt. Zo zit de natuur in elkaar.

ROOFDIEREN Wespen zijn de roofdieren van de insectenwereld. Zonder wespen groeit de hele natuur vol met rupsen en vliegen. Dat limonadewespen een beetje lastig kunnen zijn, hoeft nog geen drama te zijn. Wij beheren 60 natuurprojecten op meer dan 1.000 ha natuur en pas vandaag kwamen wij de eerste twee wespennesten tegen in Meermond en wel bij het maaien met een bosmaaier. Het eerste nest beloonde deze actie met twee steken, het tweede nest met zes. Geen probleem; een nachtje een beetje jeuk en warmte en de volgende dag is het weer over. Als je dit regelmatig hebt, word je niet allergisch, het is eerder zo dat je je weerstand flink opbouwt en ook tegen griep, Corona, reuma en kanker. 

DROOG De zomer gaat nu pas goed beginnen. Het is al zo droog en voorlopig komt er weinig regen. De eerste helft van augustus is traditioneel de tijd om graan te oogsten. Een voordeel van het uitblijven van regen is dat we extra lang zaden kunnen blijven verzamelen. Die zaden verslempen pas als het natte stro op de grond zakt. Verder is het veel water geven en zijn we begonnen met het maaien van het stro van de bloemenweides zodat het zaad kan vallen. 

MEEDOEN Graag komen we in contact met mensen die willen helpen zaad verzamelen. Woensdagmiddag 3 augustus hebben we een bedrijf met 20 mensen op bezoek dat komt helpen met bosbeheer in het Sorghbosch. Op vrijdagen werken we altijd in Meermond en op zaterdagen om en om in Landgoed Mariënheuvel en in het Sorghbsoch.
Voor meer info en aanmelden: info@stichtingmeergroen.nl.

advertentie
advertentie