Water verspillen is sowieso zonde en nu zelfs een probleem.
Water verspillen is sowieso zonde en nu zelfs een probleem. Joop Touw /BDU
5 HANDIGE TIPS

Beetje zuinig doen met water deze dagen

Natuur en milieu

HEEMSTEDE Er is volgens het landelijke Managementteam Watertekorten (MTW) een watertekort in Nederland. Dat komt door weinig regen waardoor er meer water verdampt dan er valt en door de lage aanvoer van water uit het buitenland via de rivieren. Alle beetjes helpen dan en dus vraagt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om een beetje zuinig aan te doen met water. Hier vijf tips.

KORT DOUCHEN Veel water in huishoudens verdwijnt in het doucheputje. De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. De douchetijd terugbrengen naar 5 minuten scheelt water. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter en als je niet koud doucht, bespaar je ook nog eens op de energierekening. 

DOUCHEKOP Met een waterbesparende douchekop bespaar je nog meer water (en energie). Vervang je een standaard douchekop door een waterbesparende douchekop, dan gebruik je 20 procent minder water. Een regendouchekop (extra grote douchekop) vervangen, scheelt zelfs 60 procent. En je wordt er net zo nat van.

TUIN SPROEIEN Per jaar besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1.100 liter drinkwater. Elke liter telt, dus maak er optimaal gebruik van door je tuin op het goede moment water te geven. Door je planten maar één keer in de week dichtbij de wortel water te geven (het liefst in de vroege ochtend voordat de zon volop schijnt) bespaar je water en maak je je planten extra sterk. 

OPVANGEN Het duurt altijd wel even voordat de kraan in de keuken of douche warm is. Het koude water kun je eventueel opvangen en gebruiken voor het zetten van je kop thee in de waterkoker of natuurlijk ook voor de planten in huis en tuin. En vang, zodra het weer regent, het regenwater op in een regenton en gebruik het opgevangen water bij droogte om je planten water te geven. 

BODEM BEDEKKEN Door de bodem in de tuin te bedekken, kun je de grond vochtiger houden in periodes van droogte. Gebruik bodembedekkende planten om te voorkomen dat de grond onnodig vocht verliest. Strooi boomschors op kale stukken grond en schep organisch materiaal (bijvoorbeeld compost) door de bodem zodat deze beter water kan vasthouden.

advertentie
advertentie