De tronkenbij werkt anders dan andere bijen.
De tronkenbij werkt anders dan andere bijen. pr / Picasa
Natuurnieuws uit Heemstede

Allerschattigst bijtje

Natuur en milieu Heemstede Natuurnieuws

HEEMSTEDE Vanaf deze plek informeert Stichting Meergroen wekelijks over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

ANGST Veel mensen hebben een haat-liefde verhouding met bijen: Honing is lekker en bijen zijn essentieel voor de bevruchting van veel van onze voedingsgewassen… maar oh oh dat angeltje waarmee ze hun volk en honingvoorraad beveiligen. Daar is veel angst voor: angst voor de pijn maar ook angst voor een allergische reactie. Wat veel mensen niet weten is dat alleen circa 40 volkenvormende bijen en hommels zo’n angeltje hebben maar naast deze bijen zijn er ook solitaire bijen. Daarvan waren er wel 450 soorten. Inmiddels zijn de meeste daarvan uitgestorven of zeldzaam geworden door gebrek aan bloemen (gazons) en spuiten (neonicotinoiden). Voor die solitaire bijen leggen we als MEERGroen bloemenweides aan en plaatsen er ook insectenhotels bij waarin ze hun jongen groot kunnen laten worden. Niet alle bijen maken daar gebruik van want er zijn ook zandbijen die holletjes graven. 

TRONKENBIJ De meest bekende solitaire bij is de metselbij. Die herken je aan de kleipropjes waarmee ze holletjes met daarachter broed afsluiten .Deze metselbijen vliegen vooral in maart en april. Op dit moment zijn bij insectenhotels andere soorten dominant. De meest algemene soort daarvan is de tronkenbij. Tronkenbijen zijn een bijensoort waar je al je potentiële angsten voor bijen mee kwijt kunt raken. Ten eerste zijn ze net iets groter dan een fruitvlieg en veel mensen herkennen ze dan ook niet als bijen. Ten tweede hebben ze geen gifangeltje en ten derde zijn ze allerschattigst. Ze hebben namelijk niet, zoals bijen en hommels, haren aan hun poten waarmee ze stuifmeel verzamelen maar het zijn buikschuivers. Die hebben haren op hun buik waarmee ze stuifmeel verzamelen (foto). Omdat ze eerst plat op het insectenhotel landen en daarna het hoekje om moeten om in een holletje te kruipen wordt er vaak stuifmeel afgestreken wat op de grond valt. 

Tronkenbijen maken coconnetjes van een soort beton. Daartoe verzamelen ze hars die ze verstevigen met zandkorrels. Echt keihard en superveilig. Als u de gelegenheid hebt, ga ze maar eens bekijken, bijvoorbeeld op het insectenhotel in Meermond. Deze tronkenbijen eten bijna alleen stuifmeel van gele composietenbloemen zoals de gele ganzenbloem en heelblaadjes en die soorten moeten er dus wel in de buurt staan in voldoende hoeveelheden. Daar zorgen wij zoveel mogelijk voor. 

Franke van der Laan, info@stichtingmeergroen.nl

advertentie
advertentie