Afbeelding
Gemeente Zandvoort

Duinbehoud: alleen nog schone auto’s op Circuit Zandvoort

Natuur en milieu

HAARLEM Stichting Duinbehoud wil dat er op het circuit van Zandvoort alleen nog met schone auto ‘s wordt gereden. Ze heeft een verzoek ingediend bij de provincie Noord-Holland voor wijziging van de natuurvergunning voor de racebaan.

Alle raceauto’s daar moeten volgens de stichting voortaan een katalysator hebben. Alle andere auto ‘s, bijvoorbeeld die waarmee mensen zich tijdens een personeelsuitstapje op het circuit vermaken, moeten straks elektrisch zijn.

Vorige week verloren Duinbehoud en andere milieuorganisaties een zaak waarmee ze geprobeerd hadden de vergunning voor Circuit Zandvoort op te schorten.

De Raad van State had twee redenen om dat verzoek niet in te willigen. Zo is de maximale stikstofuitstoot volgens de rechter altijd minder dan in de oude situatie was toegestaan. Dat komt doordat vroeger het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, zoals de Formule 1. In de huidige vergunning is dit beperkt tot een aantal dagen.

Ook maakte de Raad een afweging tussen het natuurbelang en de economische belangen van het circuit. Het circuit heeft volgens de rechter al “forse investeringen” gedaan. De huidige natuurvergunning maakt minder racedagen mogelijk dan vroeger en door de coronacrisis konden evenementen ook al tijdelijk niet doorgaan.

advertentie
advertentie