Afbeelding
Franke van der Laan
Natuurnieuws uit Heemstede

Witte truffels

Natuur en milieu Heemstede Natuurnieuws

HEEMSTEDE Vanaf deze plek informeren wij over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken.

Elke dag ontdekken we leuke dingen in de natuur maar deze week sprong één ontdekking boven alles uit. Op landgoed Mariënheuvel waren we de aardappeloogst uit de groentetuin aan het verzamelen toen er allerlei andereknolletjes mee kwamen (foto). Dat bleken truffels te zijn en niet de ‘gewone’ zwarte truffel maar de exclusieve witte truffel. Nederland heeft niet de naam truffelgebied te zijn maar ze kunnen hier wel groeien. Er wordt alleen nooit naar gezocht. Ze leven zoals veel andere paddenstoelen in symbiose met boomwortels en er moet kalk in de grond zitten. Zwarte truffels leven samen met eiken. In dit geval zaten de witte truffels gekoppeld aan lindebomen. Truffels geven een geur af als hun sporen rijp zijn en trekken daarmee wilde zwijnen aan die deze opgraven en opeten. De sporen komen door het verteringssysteem van de zwijnen heen en worden zo bemest en op andere plekken weer uitgezet waar ze vervolgens hun weg verder zoeken. Dat is de levenscyclus van de truffel en de reden dat deze paddenstoelensoort geen bovengrondse vruchtlichamen produceert.

Het uitblijven van de regen en de hoge temperaturen hebben als nadeel dat de bloemenweides te snel in zaadschieten en dat veel jonge boompjes, die we afgelopen winter geplant hebben, aan het verdrogen zijn. Water geven was dus een belangrijk aandachtspunt van deze week. Door het warme, windstille en droge weer slaat het bloemenstro niet plat en wordt het ook niet nat. Het zaad blijft er dus goed inzitten waardoor we lang door kunnen gaan met zaad verzamelen. Inmiddels hebben we 15 kilo klaprozenzaad, 30 kilo ratelaarzaad, 15 kilo bolderikzaad,20 kilo gele ganzenbloemzaad, 10 kilo kamillezaad en van 20 andere soorten. Al dat zaad gaan we weer inzetten er om nieuwe bloemenweides aan te leggen in Heemstede en in 4 andere gemeentes. 

MEEDOEN Graag komen we in contact met mensen die willen helpen zaad verzamelen en schonen in augustus. Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken: info@stichtingmeergroen.nl..

Franke van der Laan

advertentie
advertentie