De IJsvogel (Alcedo atthis.   Kingfisher).
De IJsvogel (Alcedo atthis. Kingfisher). Theo Terwiel
Natuurnieuws uit Heemstede

IJsvogel gedijt goed zonder vorst

Natuur en milieu Heemstede Natuurnieuws

HEEMSTEDE Vanaf deze plek informeert MEERgroen elke week de lezer over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Ze hopen ook dat u hun ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

Franke van der Laan

GEEN IJS Wat speelt er in de natuur: ijsvogels. Een ijsvogel is een van de meest aansprekende vogelsoorten. Hij is tropisch gekleurd met staalblauw op zijn rug, roodbruin op de borst, knalrode pootjes en witte en zwart accenten. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is dat de vrouwtjes een rode onder-snavel hebben en die van het mannetje is helemaal zwart. Ze doen het goed als er juist geen ijs is want elke dag moeten ze visjes vangen. De naam ijsvogel komt waarschijnlijk van het feit dat hij alleen tijdens vorst bij wakken in de buurt van mensen kwam. Als alle water bevroren is gaat na de vijfde dag elke dag 20 procent van de dieren dood van de honger. 

ROVERS De ijsvogel scheert vlak over het water en vliegt zo snel als een kogel. In Heemstede ken ik 3 of 4 paartjes.Elk paartje heeft circa 5 kilometer oever nodig. Als ze jongen hebben leven ze verscholen en houden ze zich stil. Elk nest telt 3 tot 7 jongen. Nu het 2de of 3de nest is uitgevlogen, zwerven ze uit en zie je ze vaker. Eigenlijk is zien niet het goede woord. Ik hoor ze bijna altijd eerst. Als je het luide en opgewonden piepgeluid kent, merk je er elke paar dagen wel één op. Ze broeden in steile oevers waar ze een hol van 1-1,5 meter graven. De voet van die wand moet in het water zijn en steil zodat er geen ratten, ringslangen, wezels en andere rovers bij de ingang kunnen komen. Met die grote aantallen jongen en af en toe een jaar dat 80 -90 procent van de dieren omkomt door vorst, maakt dat de stand van de ijsvogel erg op en neer gaat.

DUURZAAM TOP 100 De bloemenweides zijn deze week gemaaid. Het hooi blijft een tijdje liggen zodat het zaad er uit kan vallen.Daarna wordt het hooi afgevoerd en wordt de grond los gefreesd. In die rulle grond zijn de ongewenste vaste planten zoals kweekgras vermalen en kunnen die miljoenen piepkleine zaadjes kiemen en voor half november weer een dicht tapijt vormen van soms wel 1.000- 5.000 stuks per m2. Die kiemplanten met wortels van 10-15 centimeter diep overwinteren en exploderen vanaf maart weer in bloei. Op voor tractoren onbereikbare plaatsen maaien we met de hand. Dat doen we vooral op Meermond op de hellingen en in het moeras. In het Sorghbosch werken we gestaag door om de honderdduizenden overtallige esdoorns en bramen terug te dringen die anders de monumentale eiken, beuken en lindes verdringen. Deze week hoorden we ook dat we voor de 3de keer gekozen zijn in de Duurzame Top 100 van Trouw. Op welke plek we dit jaar staan horen we pas op de dag van de Duurzaamheid op 10 oktober. 

MEEDOEN Voor meer informatie en als je zelf wat wilt doen:  info@stichtingmeergroen.nl.

advertentie
advertentie