Gasten op Buitenplaats Leyduin.
Gasten op Buitenplaats Leyduin. pr

Buitenplaats Leyduin heeft gasten: kudde schapen voor de diversiteit landschap

Natuur en milieu

VOGELENZANG Deze week arriveerde een grote schaapskudde op Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang. Ze blijven hier grazen tot vrijdag 30 september en dat is een prachtig gezicht. Wandelaars komen de schapen vanzelf tegen. Boswachter Anne Albers: “De schapen houden de vergrassing tegen doordat ze de grassen opeten en met hun pootjes de grond open trappelen. Zo ontstaat er meer openheid en krijgen inheemse planten de kans te groeien. Ook voor bodeminsecten is deze openheid ideaal omdat de bodem sneller opwarmt!”

GELE HALSBAND Bijzonder dit jaar is dat een aantal schapen een gele halsband om hebben met een sensor erin. Dit is omdat de schapen meedoen aan een onderzoek over het effect van licht op de effectiviteit van schapen. De schapen zullen namelijk de komende tijd in natuurgebieden grazen waar het erg donker is zoals buitenplaats Leyduin, maar ook in natuurgebieden waar meer lichtvervuiling is.

ZELDZAAM De kudde van 250 Kempische Heideschapen komt twee keer per jaar grazen om op de buitenplaats droog-schraalland te behouden. Anne legt uit dat de open en kruidenrijke velden tamelijk zeldzaam zijn in West-Europa en dus van grote waarde. De provincie Noord-Holland financiert de werkzaamheden om de natuur te helpen herstellen. De schapen komen in november nog een keer terug, ze zijn een grote hulp bij het natuurbeheer. Anne: “Een kudde zien is indrukwekkend, de honden die de schapen begeleiden, maar juist ook de schapen zèlf: het zijn harde werkers en ze komen precies daar waar machines niet kunnen komen.”

Let dan even op, het is een betoverend gezicht die witte schapen in het landschap. “De schapen aaien kan alleen niet, daarvoor moet je naar een kinderboerderij,” vertelt boswachter Anne Albers.

advertentie
advertentie