De herkenbare oortjes.
De herkenbare oortjes. Franke van der Laan
Natuurnieuws uit Heemstede

Natte delta goed voor wilgen

Natuur en milieu Heemstede Natuurnieuws

HEEMSTEDE Vanaf deze plek informeert MEERgroen elke week bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Ze hopen ook dat lezers hun ogen en oren willen zijn voor interessante of onbekende zaken die zij graag nader uitdiepen.

90 SOORTEN Nederland is een nat deltagebied. In die natte condities gedijen wilgen heel goed. Iedereen kent de kenmerkende knotwilg uit ons polderlandschap. Dat is meestal de knotvorm van de grijze wilg. Als je die boom niet knot wordt hij in 100 jaar wel 8 meter in omtrek en 30 tot 40 meter hoog. Weinig mensen weten dat er hier wel 80 soorten wilgen groeien. Boomvormende soorten zoals de grijze en de boswilg, treurwilg, goudwilg en struikvormende soorten zoals de katwilg, bittere wilg, dwergwilg, waterwilg, kraakwilg, laurierwilg en ga zo maar door. 

OORTJES Eén van de meest algemene wilgensoorten is de struikvormige geoorde wilg. Deze maakt mooie katjes die stuifmeel leveren voor bijen en hij is, als hij blad heeft, heel makkelijk te herkennen omdat elk blad twee kleine oortjes aan de bladvoet heeft (foto). Die oortjes kunnen er afvallen dus kijk daarbij vooral bij jonge bladeren en takken. Lastig aan wilgen is dat ze makkelijk kruisen en daardoor kunnen er dus heel veel mengvormen voorkomen. Daarom heb ik hier de soorten genoemd die makkelijk te herkennen zijn en veel voorkomen. 

BUIGZAAM Wilgen hebben de eigenschap dat ze snel groeien: 3 meter per jaar is geen uitzondering. Ook vorm ze makkelijk wortels op een tak die in natte grond gestoken wordt. Zoals de naamkraakwilg al aangeeft is dat een soort met bros hout dat makkelijk breekt. Maar er zijn ook soorten die lang en buigzaam zijn en voor manden vlechten en levende hutten kunnen worden gebruikt. Daar is de katwilg een mooi voorbeeld van. De meeste hierboven genoemde soorten kunnen in Meermond aangetroffen worden. 

DONATIE Deze week was de ontknoping van een proces dat al in februari was begonnen: een bedrijf in Rotterdam maakt 10 procent van zijn omzet beschikbaar voor het thema ‘Gezonde samenleving’. We vroegen voor 5 bloemen- en wilde bijenprojecten geld en kregen deze week 20.000 euro daarvoor. Dat geld gaan we deels in Heemstede investeren in bloemenweides zoals de Vrijheidsdreef, bij het Slot en in Meermond. 

VANDALEN Minder leuk was deze week dat vandalen 8 reuzenbovisten (paddenstoelen die 10 kilo zwaar kunnen worden) kapot hadden getrapt en bijzondere bomen in Meermond hebben gestolen en kapot geknipt hebben. Wat bezielt sommige mensen toch?

MEEDOEN Vanaf 4 november gaan we elke dag bomen redden. Op zaterdag 29 oktober houden we in Heemstede een cursus voor mensen die meer willen dan een dagje meedoen. Deze cursus doen we in ons gebouwtje aan de Meijerslaan en in het Sorghbosch. Opgave via info@stichtingmeergroen.nl..

Franke van der Laan

advertentie
advertentie