Het fluweelpootje met de donkerfluweel begroeide steel (inzet).
Het fluweelpootje met de donkerfluweel begroeide steel (inzet). Franke van der Laan
Natuurnieuws uit Heemstede

‘Natuur staat 6 maanden stil’

Natuur en milieu Heemstede Natuurnieuws

HEEMSTEDE  Vanaf deze plek informeert MEERgroen wekelijks over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Ze hopen ook dat lezers hun ogen en oren willen zijn voor interessante of onbekende zaken die zij graag nader uitdiepen.

Franke van der Laan

WINTERPADDENSTOELEN In de herfst komen paddenstoelen het meeste voor maar het hele jaar zijn er paddenstoelen die houtig of van kurk zijn. Er is er ook een categorie van specifieke winterpaddenstoelen. Waar de meeste paddenstoelen in de herfst in een paar dagen tijd vergaan zijn, is het leuke aan winterpaddenstoelen dat ze vaak heel lang goed blijven. Zo’n soort is bijvoorbeeld de witte kluifjeszwam. Die lijkt op kraakbeen en smaakt ook zo dus deze wordt niet aanbevolen om te eten. Een andere soort die weken of maanden achtereen op dezelfde plek te vinden is en heel algemeen is, is het fluweelpootje (foto). Deze soort komt in bundels voorop dood loofhout. Hij is onmiskenbaar door de donkerfluweel begroeide steel (inzet). Deze steel is heel vezelig maar het glimmende bruine hoedje is best bijzonder. Die smaakt zoet en heeft nauwelijks een paddenstoelachtige smaak. Die zoetigheid is waarschijnlijk een antivriesmiddel om niet te bevriezen.

GROOT ONDERHOUD Nu de winter in aantocht is en we niet meer met de tong op de schoenen achter de groei van moedernatuur aan hoeven te rennen, is het tijd voor allerlei groot onderhoud waar je in de periode april tot en met september niet of nauwelijks aan toekomt. Het leuke van deze komende periode is dat de natuur 6 maanden lang stilstaat. Als je dan achterover leunt en binnen blijft zitten, lukt het volgend jaar niet om het groeitempo bij te houden. Maar of je het groot onderhoud nu doet of in januari maakt niet uit. Het is dus een heerlijke relaxte tijd waarin we ons warm werken aan klussen die maken dat onze terreinen in het voorjaar er weer pico bello bij liggen.

ZAGEN Op Meermond is na een jaar of 15 de houtige begroeiing flink uit de kluiten gewassen. Die boompjes en struiken groeien eerst omhoog en gaan dan naar beneden hangen over de paden. Daar zetten we dus de komende maanden flink de zaag in. Een deel van dat hout gebruiken we om het heksenpad (=knuppelpad) weer van een nieuwe looplaag te voorzien. Ook het riet in het moeras dat de daar voorkomende 40 zeldzame soorten aan het zicht onttrekt, moet er in deze periode aan geloven. Terwijl we in de zomer met bramen meestal niet verder komen dan ze kort te houden met een bosmaaier, hebben we in deze periode tijd om ook de wortels uit te steken. In het Sorghbsoch is de vijver uitgebaggerd en zijn er 4 grote bomen uitgehaald. 

WERKDAGEN Wie zich zorgen maakt over klimaat en biodiversiteit nodigen we uit om ook mee te doen. Op 24 november gebeurt dat in het Sorghbosch. Naast bomen planten gaan we dan ook bolletjes planten in de vrijgemaakte vakken.
Voor meer info: info@stichtingmeergroen.nl.

advertentie
advertentie