
Angst voor een Poolse Landdag?
Zijn ze nou belazerd? Column Wijnand Burger
De gemeente wil een nieuw parkeerbeleid invoeren. Overal zal een fiscaal regime gaan gelden. Maar het gaat natuurlijk weer op zijn Zandvoorts. Er is al ruim 333.000 euro uitgegeven aan geschreven rapporten door externe onderzoeksbureaus. Daar komt dit jaar nog 125.000 euro bij voor ‘het laatste hand leggen van de stukken die nu voorliggen in het raadsbesluit’ (zoals te lezen valt in gemeentelijke stukken). Dan is er nog geen parkeerzuil ingekocht, want die zullen overal in het dorp moeten verschijnen.
In principe is het nieuwe parkeerbeleid zo slecht nog niet. De eerste parkeervergunning voor inwoners is gratis. Maar dan lees je verder: De daaropvolgende parkeervergunningen zijn kostendekkend, waarbij het totaal kostendekkend is (?). Ik kan dat niet anders lezen dan: iedere inwoner met een auto krijgt een parkeervergunning, maar als die inwoner twee of meerdere auto’s heeft, zal hij daarvoor zover in hun buidel moeten tasten om het hele vergunningenstelsel kostendekkend te krijgen. Dat zal een lieve duit zijn. Het zal wel niet zo bedoeld zijn, maar als je 125.000 euro uitgeeft om de laatste hand te leggen aan het raadsbesluit mag je dit toch wel wat duidelijker uitleggen.
Er staan wel meer tegenstrijdigheden in de raadsbesluiten. Zo staat in het coalitie akkoord dat de auto, fiets en het Openbaar Vervoer even belangrijk zijn voor het oplossen van de mobiliteitsproblemen. Maar in de Mobiliteitsvisie van de gemeente opgesteld door het bureau Royal Haskoning staat dat de volgende volgorde wordt aangehouden om de bereikbaarheid van Zandvoort mogelijk te maken: eerst voetgangers, dan fietsers, daarna openbaar vervoer en op de laatste plaats pas de auto. Lijkt me niet leuk voor onze plaatselijke VVD. Hebben ze zo hun best gedaan om het belang van de auto in het coalitieakkoord te krijgen, sneuvelt het in het eerste en beste rapport. Overigens staat dezelfde volgorde (voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en dan pas auto) ook in de Regionale Bereikbaarheidsvisie van de gemeente Haarlem, maar die visie bereikt Zandvoort nou eenmaal altijd iets later.
Er komt nog wel een inspraak en participatie procedure voor bewoners, maar je kan alleen voor een parkeerregime met betaalzuilen kan stemmen. Wat valt er dan nog te participeren? Alles is al voorgekookt. Als reden gaf de wethouder aan bang te zijn voor een Poolse Landdag. De avond over de invoering van een parkeerregime in Oud-Noord georganiseerd in een zaal van Center Parcs ligt nog vers in haar geheugen. Dat liep volkomen uit de hand. Om die Poolse Landdag voor te zijn, schuift ze nog wat oostelijk op, richting Poetin. Het besluit staat al vast en iedereen mag daar democratisch over meedenken.