
Huisvuilzakken passen er niet in
(wijnand burger)Vervangen afvalcontainers roept vragen op
Zandvoort In Zandvoort Noord worden in de maand november nieuwe ondergrondse en bovengrondse afvalcontainers geplaatst. Voor restafval krijgen flatbewoners een pasje, waarmee ze toegang hebben tot de hun toegewezen container. De afvalcontainers voor plastic, blikjes en drinkpakken (PBD) hebben een nauwere opening gekregen. Een volle huisvuilzak past er niet in.
Maar niet iedereen is hier blij mee. “Ik verzamel al enkele jaren plastic om in de verzamelzakken van de gemeente te gooien,” zegt Cor Haagsman, een bewoner van Noord. “Maar bij de nieuwe stortbakken, voor het plastic, is de opening zo klein dat de speciale 60-liter plastic zak er niet in past. Omdat die container tweehonderd meter van mijn huis staat, is het niet te doen om mijn plastic afval in kleine porties af te voeren. Dus gooi ik mijn plastic nu maar bij het restvuil.”
Spaarnelanden heeft echter bewust gekozen voor kleinere klep-openingen. “Dit is gedaan omdat bleek dat de inhoud van de plastic, blik en drinkpakken (PBD) containers met een grotere klep-opening vaak vervuild was door grote zakken restafval,” zegt Henny Veltman, afvalcoach Spaarnelanden. De inhoud moest dan afgekeurd worden en alsnog bij het restafval worden verbrand. Vandaar de keuze voor de kleinere klep-opening waar geen grote zakken restafval doorheen passen.”
Maar er is wel over een oplossing nagedacht. “De 60-liter plastic zakken die wij bij Spaarnelanden en de gemeente uitdelen passen inderdaad niet door deze opening als ze helemaal vol zijn,” zegt Veltman. Wij raden u aan de zak wat minder vol te doen. Dan gaat het zeker lukken, vooral als u het plastic en de drinkpakken goed klein maakt. Eventueel kunt u ook 2 zakken halfvol meenemen wanneer u naar de PBD-container gaat of kleinere pedaal-emmerzakken gebruiken. Of u kunt de zakken ook omkeren in de container, waardoor het afval er los in komt.”
Wel zijn de plastic en papiercontainers gauw vol. “Wij zien dit als een aanloopprobleem,” zegt Veltman. “Alle ondergrondse containers worden in Zandvoort op woensdag geleegd. Maar als dit niet voldoende is, zullen wij ze vaker gaan legen. Er is een groep inwoners die nog moet wennen aan de afvalscheiding vooral het scheiden van plastic, blik en drinkpakken. Ruim 40% van het huidige restafval bestaat hieruit. Als de bewoners beter gaan scheiden, komt er minder aanbod restafval en zullen de restafvalcontainers ook minder vaak vol komen te zitten.”
De flatbewoners op de Van Lennepweg hadden vroeger voor hun deur een afvalcontainer. Nu moet een deel van de bewoners de drukke Van Lennepweg oversteken om in de Vondellaan hun restafval te dumpen. “Bij het bepalen van locaties kijken we naar alle aspecten van verkeersveiligheid, ook voor fietsers en voetgangers. Bij de oude locaties moest het inzamelvoertuig over de stoep en het fietspad heen om de container te ledigen. Dit was een onwenselijke situatie. Er worden voor de middelste van de drie flats een container voor plastic en een papier-container geplaatst en voor alle drie de flats worden nog twee groente, fruit en tuinafval (GFT) containers op standaard geplaatst. Bewoners kunnen hier gebruik van maken om hun afval te scheiden. Hierdoor houden ze veel minder afval over dan voorheen, waardoor ze ook minder vaak naar de ondergrondse restafval container hoeven te gaan. Om de Van Lennepweg veilig over te steken kan er gebruik gemaakt worden van het zebrapad ter hoogte van de Vondellaan,” zegt Veltman
Tegenwoordig wordt in enkele gemeentes proeven gedaan met het na-scheiden van afval. Dat heeft enkele voordelen. Zo hoeven de vuilniswagens minder vaak door de straat te rijden en machines kunnen het afval beter scheiden dan mensen. Maar ook bij na-scheiding moet het papier, glas en GFT nog steeds apart worden ingezameld. Het betekent niet dat je alles in één bak kan gooien. Ook is het door mensen gesorteerd afval van betere kwaliteit omdat het niet in aanraking is gekomen met restafval.