Het nieuwe Badhuisplein
Het nieuwe Badhuisplein Gemeente Zandvoort

Donker Hol aan Zee

Overig

Zijn ze nou belazerd?         Column Wijnand Burger`

De gemeente Zandvoort wil de vooroorlogse grandeur op het Badhuisplein terugbrengen, geïnspireerd op de historische architectuur van de badplaats. Ze willen een aantrekkelijke verbinding tussen het dorp en de boulevards creëren. ‘Venster aan Zee’ heette het oorspronkelijke plan. Maar nadat oud-wethouder Frits van Caspel opmerkte dat het venster de afmetingen van een wc raampje had, is die naam in de vergetelheid geraakt.

We leven in een tijd dat veel pleinen en de boulevards hier in Zandvoort op de schop gaan. Onze boulevard wordt soms de lelijkste van Nederland genoemd. Zonder te vervallen in cynisme moeten we ervoor zorgen, dat we ook niet de lelijkste pleinen van Nederland krijgen. Dat die grote kale vlakte, die het Badhuisplein nu is, wat teruggebracht moet worden, kan ik inkomen. Maar als je een gebruiksvriendelijk plein wil ontwerpen, zorg je natuurlijk dat het een zonnig geheel wordt. Vreemd dat de gemeente dan aan de zuidkant van het plein een hoog hotel laat bouwen. Hij loop op tot 7 verdiepingen met in de hoek zelfs 8 verdiepingen, staat in de stedenbouwkundige visie. Het plein ligt dan een groot gedeelte van de dag in de schaduw.

Nog merkwaardiger is het dat de gemeente overal winkels en horeca laat verschijnen. Onder het hotel komen winkels en horecagelegenheden. Hun terrassen komen in de schaduw te liggen. Aan de overkant onder de woningen komen winkels met horecagelegenheden. De terrassen zullen ook daar een groot gedeelte van de dag in de schaduw liggen. Ook op de plaats van het Casino komen winkels en horeca. De ontwikkelaars hebben zeker nog niet in de gaten dat de winkels het moeilijk hebben tegenwoordig. Over parkeerplaatsen voor de nieuwe woningen en hotelgasten is ook nog niet nagedacht.

Waarschijnlijk is het plein zo ontwikkeld, omdat de grond waar het Corendon hotel gebouwd wordt, niet van de gemeente is. Als ze slim waren geweest hadden ze de grond gewoon geruild met hun eigen grond aan de noordkant van het plein. Het hoge hotel had dan zonder bezwaar daar gebouwd kunnen worden, naast die andere hoge flat. Zonder die onroerend goed jongens en hun legertje advocaten in je nek is het makkelijk om hier even je mening te geven, maar het nieuwe Badhuisplein zal er nog jaren staan. Het zou een parel aan zee moeten worden, maar laat het alstublieft geen donker hol worden.

advertentie
advertentie