
Orthopedisch chirurg dr. Bauke Kooistra van Medische Kliniek Velsen.
(Sutiah van Netten
)Specialisten van Medische Kliniek Velsen aan het woord (2): 3D scan bij schouderprothese
VELSEN In de zesdelige serie ‘De Specialist’ komen medisch specialisten van Medische Kliniek Velsen aan het woord over hun specialisme. In het tweede deel vertelt orthopedisch chirurg dr. Bauke Kooistra over het gebruik van een 3D CT-scan technologie voor het digitaal inplannen van schouderprotheses voorafgaand aan de operatie bij patiënten met slijtage, artrose, van de schouder. “Bij Medische Kliniek Velsen willen we de nieuwste wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethoden toepassen om onze patiënten de beste behandeling en zorg te bieden”, aldus dr. Kooistra.
Medische Kliniek Velsen levert hoog complexe zorg voor diverse medische disciplines zoals orthopedie, neurochirurgie, radiologie, transgenderchirurgie, plastische chirurgie en urologie. De medisch specialisten werken onderling nauw met elkaar samen. In de kliniek wordt gewerkt met moderne apparatuur en volgens de laatste ontwikkelingen om de patiënt zorgvuldig en goed te behandelen.
Het orthopedisch team bestaat uit vier ervaren orthopedisch chirurgen met elk hun eigen aandachtsgebied. Een belangrijk onderdeel van het werk van de orthopedisch chirurg is de behandeling van slijtage van gewrichten. Zij behandelen klachten van de schouder, elleboog, heup, knie, voet en enkel. De orthopedisch chirurgen voeren de operaties uit in samenwerking met hun vaste operatieteam en zijn daardoor goed op elkaar ingewerkt.
Er moet eerst goed onderzocht worden wat de oorzaak is van de schouderklachten
Dr. Kooistra is gespecialiseerd in de schouderchirurgie en elleboogchirurgie. “Niet iedereen met schouderpijn heeft een versleten schouder. Er moet eerst goed onderzocht worden wat de oorzaak is van de schouderklachten, zodat we de juiste behandeling kunnen bieden. De kliniek heeft alles in huis om dit goed te kunnen onderzoeken zoals een MRI-scan, echografie en röntgenapparatuur. De wachttijden zijn kort en patiënten hebben nooit een eigen bijdrage voor behandelingen”, aldus dr. Kooistra.
Als de pijn en klachten blijven aanhouden kan de patiënt in aanmerking komen voor een gewrichtsprothese. “Schouderprotheses en elleboogprotheses komen niet zo vaak voor als bijvoorbeeld een knieprothese, omdat het gewricht minder vaak slijt. De schouder is een bijzonder gewricht. Het kan veel kanten op bewegen doordat de kom van de schouder relatief klein is. Bij het plaatsen van een schouderprothese maken we gebruik van een 3D CT-scan voor het inplannen van de schouderprothese op de computer”, vertelt dr. Kooistra.
Hoe werkt een 3D scan bij schouderprotheses? Dr. Kooistra: “Eerst doen we het nodige voorwerk door van tevoren een CT- scan te maken. De prothese wordt met een speciaal softwareprogramma driedimensionaal ingetekend op de computer om heel nauwkeurig te kunnen inplannen hoe de prothese geplaatst moet worden. De CT-scan geeft ons informatie over de maat van de prothese en in welke hoeken de prothese geplaatst moet worden. Hoe nauwkeuriger een prothese geplaatst wordt hoe beter het resultaat.”
Bij Medische Kliniek Velsen gaat de reguliere zorg gewoon door. Er zijn korte wachtlijsten en de zorg wordt uit de basisverzekering vergoed. Voor meer informatie: www.mkvelsen.nl
Sutiah van Netten
Lees ook: Specialisten van Medische Kliniek Velsen aan het woord (1): Robotchirurgie bij knieprotheses
.