Afbeelding
Pixabay

GGD Kennemerland stuurt begin augustus uitnodigingen voor vaccinatie tegen apenpokkenvirus

Overig

HAARLEM Na Amsterdam-Amstelland en Haaglanden starten ook andere regio’s binnenkort met het vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Zo worden volgende week in de regio’s Rotterdam-Rijnmond, IJsselland en Drenthe de eerste mensen preventief gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus. In Kennemerland (Haarlem en omstreken) worden de eerste uitnodigingen in augustus verstuurd. 

De gevaccineerden ontvangen het pokkenvaccin Imvanex. Na vier weken krijgen de mensen een tweede prik en zijn ze volledig gevaccineerd.

De preventieve prikken worden eerst gegeven aan mannen die seks hebben met mannen en aan transgender personen die hiv-positief zijn of die medicijnen nemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. In die groep zitten veel mensen die het grootste risico hebben om het apenpokkenvirus op te lopen, is de gedachte daarachter. Zij worden gericht uitgenodigd. Wie niet is uitgenodigd, kan niet worden gevaccineerd. In heel Nederland gaat het om ongeveer 32.000 mensen.

In Amsterdam-Amstelland en Haaglanden begon de preventieve vaccinatie afgelopen maandag. Ongeveer 40 procent van de opgeroepen personen heeft tot nu toe de prik gehaald. De GGD’en schrijven die relatief lage opkomst toe aan de vakantieperiode. Mensen die nu niet kwamen opdagen, krijgen later een nieuwe uitnodiging om alsnog de prik te halen.

Eerder zijn ongeveer tweehonderd mensen gericht gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus. Deze mensen hadden het risico daadwerkelijk besmet te zijn geraakt, bijvoorbeeld omdat ze seks of ander nauw contact hadden met een besmet persoon.

Het apenpokkenvirus is in de afgelopen weken bij 878 mensen in Nederland aangetroffen. Dat aantal loopt gestaag op. De meeste besmettingen zijn vastgesteld bij mannen die seks hebben met mannen. Apenpokken is geen geslachtsziekte, maar verspreidt zich vooral via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

advertentie
advertentie