Schaatsen in Haarlem kan binnenkort weer.
Schaatsen in Haarlem kan binnenkort weer. Archief

IJs maken kost een vermogen, maar Haarlemse ijsbaan gaat gewoon open

Overig

HAARLEM De 22 Nederlandse kunstijsbanen gaan de komende weken volgens plan open, in weerwil van de hoge energiekosten. Dat schrijft Trouw. “Maar zonder overheidssteun zal het snel voorbij zijn”, zegt de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN). Ook de Haarlemse ijsbaan opent haar deuren, op zaterdag 1 oktober. 

Het was lang twijfelachtig of de ijsbanen dit seizoen zouden openen. Het opvriezen en daarna koelen van de ijsbanen kost immers veel energie, vooral in de relatief warme herfstmaanden. Vanwege de hoge kosten voor elektriciteit is dat dit jaar een veel hogere kostenpost dan normaal. Enkele weken geleden waarschuwde de VKN nog dat zes tot acht ijsbanen deze winter wel eens gesloten konden blijven.

Maar de Nederlandse kunstijsbanen gaan de komende weken volgens planning open. Voor de meeste ijsbanen begint het seizoen in de laatste week van september of de eerste weken van oktober. De VKN wil voorkomen dat leden van schaatsverenigingen weglopen, nadat de kunstijsbanen door de coronapandemie twee jaar lang geen volledig seizoen hebben kunnen draaien.

advertentie
advertentie