
Foto via Grote Broer Kunsteducatie
Kunst op school: van animatiefilm tot circusdag
Kinderen vinden het leuk om nieuwe activiteiten te ontdekken. En dat is maar goed ook! Want experimenteren met nieuwe activiteiten prikkelt hen om hun grenzen te verleggen en zorgt ervoor dat verborgen talenten boven komen drijven. Bovendien is uitproberen natuurlijk ook nog eens dé manier om te ontdekken wat je leuk vindt. Deze ontdekkingstocht moet thuis, maar ook op school gestimuleerd worden. Daarom is kunstonderwijs vanaf de basisonderwijs al ontzettend belangrijk. Door kinderen in de klas een breed palet van kunstvormen aan te bieden, komen alle kinderen ermee in aanraking. Ook kinderen bij wie daar thuis misschien iets minder aandacht voor is.
Kunsteducatie op de basisschool
Jonge kinderen zijn vaak nog ongekend enthousiast. Daarom is het juist zo leuk om op jonge leeftijd aan de slag te gaan met kunst en cultuur. Natuurlijk kun je een hoop dingen gewoon op school regelen. Iedere school heeft wel een docent die heel goed is in tekenen of een docent die ontzettend muzikaal is. Maar na een tijdje houdt het vaak toch op: je hebt niet voor alle verschillende kunstvormen een professional is huis. Laat staan alle materialen! Dit is makkelijk op te lossen: door een externe partij in te huren om workshops te verzorgen. Bij Grote Broer verzorgen we al sinds 2001 kunstzinnige workshops op basisscholen door heel Nederland. In regio Heemstede waren we al eerder aanwezig op de Bosch en Hovenschool en de Crayenesterschool. Daar verzorgden we een workshop stop-motion en een circusdag.
Animeren en jongleren
Soms organiseren we losse workshops. Dan leren we kinderen in een paar uur de basics van een bepaalde kunstvorm. We werken altijd toe naar een eindproduct. De voldoening die het kinderen geeft als ze zien wat ze in korte tijd helemaal zelf kunnen maken, is namelijk onbetaalbaar. Tijdens een workshop stop-motion maken ze bijvoorbeeld hun eigen animatiefilm. Van simpele materialen als klei of karton maken ze animatiefiguren, van die animatiefiguren maken ze foto’s en door die foto’s achter elkaar te monteren, maken ze een film. Zo vertellen ze op creatieve wijze hun eigen verhaal. Maar we trekken ook weleens een hele dag uit om dieper op een bepaalde kunstvorm in te gaan. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens een circusdag. We organiseren dan door de hele school lessen in verschillende disciplines. Bijvoorbeeld jongleren, acrobatiek en balanceren. Aan het einde van de dag sluiten we af met een spetterende voorstelling waarin alle kinderen kunnen laten zien wat ze geleerd hebben.
Weten wat er allemaal mogelijk is bij jou op school? Bekijk dan al onze workshops.