
Meer angst en stress door oorlog in Oekraïne: hoe blijf je mentaal gezond?
De afgelopen jaren waren niet mals voor de wereld. Met de komst van corona zagen we veel bedrijven de afgrond in gaan, overleden er dierbaren en zagen we de wereld plotseling anders dan voorheen. Om nog maar te zwijgen over de toenemende inflatie. Half februari kwam dan eindelijk het nieuws dat ‘het gewone leven’ in Nederland weer zo goed als zeker opgepakt zou worden. Even een gevoel van opluchting. Werken aan het herstel. Maar corona had haar hielen nog niet gelicht of er moest alweer een geheel nieuwe shock in de wereld worden verwerkt: namelijk de oorlog in Oekraïne.
Uit onderzoek blijkt dat relatief veel mensen zich zorgen maken dat de oorlog ook verder in Europa uitbreidt. Er zijn zelfs mensen die spreken van de angst voor een Derde Wereldoorlog. Je kunt bovendien niet ontsnappen aan het nieuws, waardoor iedere ontwikkeling je telkens weer naar de keel grijpt. Ook de financiële gevolgen kunnen stress oproepen. De hogere prijs die we aan de pomp betalen, de energierekening en natuurlijk ook de stijgende kosten van alle andere belangrijke levensmiddelen. Toch gaat het leven ook gewoon door. Voor die mentale onrust moet dus een oplossing gevonden worden om je dagelijkse activiteiten goed uit te kunnen voeren. Maar hoe pak je dat aan in deze onrustige tijden? Hoe blijf je mentaal gezond?
Kom in beweging
Het is niet voor niets dat veel psychologen en psychiaters het advies geven om meer te bewegen. Door angst en stress ervaar je misschien een lusteloos gevoel. Een bezoekje aan de sportschool in Haarlem staat dan ook waarschijnlijk niet hoog op je prioriteitenlijstje. Toch is het wel belangrijk om hier eens over na te gaan denken. Door te bewegen maak je namelijk verschillende stoffen aan die een geluksgevoel veroorzaken en tegelijkertijd het stressniveau verminderen. Bij veel mentale onrust is het dan ook verstandig om meer bewegingsmomenten te creëren. Bijvoorbeeld in de sportschool, in teamverband of gewoon lekker zelf in de vrije natuur. En ook een frisse neus doet in deze tijd vaak wonderen.
Struisvogeltechniek
Er zijn veel mensen die zweren bij de zogenaamde ‘struisvogeltechniek’. Ze steken de kop in het zand, volgen het nieuws zo min mogelijk en genieten van de kleine lichtpuntjes van iedere dag. Ze gaan er vanuit dat echte belangrijke mededelingen vanzelf wel bij ze terecht zullen komen. Bijvoorbeeld via vrienden en familie of via een noodmelding op de telefoon.
Ook wanneer je liever wel weet wat er zich iedere dag afspeelt, is het verstandig om in elk geval niet de hele dag het nieuws te volgen. Dat lijkt misschien verleidelijk omdat de ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen, maar dit zorgt alleen maar voor extra stress. Spreek daarom met jezelf maximaal één moment per dag af waarop je het nieuws mag bekijken. Bijvoorbeeld alleen het ochtend- of avondnieuws op de televisie of even het checken van de digitale kranten bij thuiskomst uit je werk. Zo laat je het nieuws niet jouw leven leiden.