Afbeelding
Photo by Ruthson Zimmerman on Unsplash

Stroomverbruik en beurzen: een correlatie?

Partnercontent

Als belegger loont het om kennis te hebben van kracht en energie. Dat is niet alleen van belang om te beslissen welke olie-aandelen te kopen of dat dit eindelijk het moment is waarop alternatieve energie meer gaat renderen dan fossiele industrie.

Het bijhouden van eenvoudig elektriciteitsverbruik is een nuttige voorspeller bij het onderscheiden van bredere marktbewegingen, volgens een onderzoekspaper dat deze maand is vrijgegeven door een team van academische onderzoekers.

Correlatie

De onderzoekers concludeerden dat er een waarneembare correlatie bestaat tussen het jaarlijkse groeipercentage van industrieel elektriciteitsverbruik, en rendementen op de aandelenmarkten.

Wat deze correlatie precies inhoudt is het volgende: ze keken naar data vanaf de jaren 50 tot 2010, en elke stijging in het industrieel elektriciteitsverbruik met een procent, zorgde voor een algehele daling van 0,92 procent van beurskoersen het daaropvolgende jaar.

Met deze kennis is opties kopen een interessante bezigheid, aangezien men wellicht meer grip heeft op de toekomst. 

Risicopremie

Wat de onderzoekers hebben ontdekt is het concept van “anticyclische risicopremie”. Simpel gezegd, is dit het concept dat de markt en de conjunctuur, de neiging hebben om in verschillende richtingen te bewegen. Verhoogd elektrisch gebruik zou dan worden beschouwd als een teken van een sterke industriële productie; het anticyclische zou een tegenvallende beursprestatie zijn.

“Een hoog industrieel elektriciteitsverbruik vandaag voorspelt lage aandelenrendementen in de toekomst, in overeenstemming met een anticyclische risicopremie. Het industriële elektriciteitsverbruik volgt de output van de meest cyclische sectoren.” Schrijven de onderzoekers.

Tegenwoordig

En hoe zit het met de huidige tijd? Als we kijken naar de laatste data die beschikbaar is, dan hebben we maart 2022 en 2021. In 2022 zien we dat de consumptie van elektriciteit is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit zou moeten betekenen dat de markt nu een daling moet laten zien.

Ook in eigen regio lijkt stroomverbruik door het dak te gaan. Zo valt er te lezen dat Liander geen grootverbruikers meer toelaat op het net in veel gebieden in West-Friesland. Wat zou dit betekenen voor de toekomst?

Indicatoren

Het team van onderzoekers heeft de elektriciteitsverbruik indicator zelfs vergeleken met 10 andere veelgebruikte voorspellers, waaronder dividend-prijsverhouding, winst tot prijs en ontdekten dat alleen de output gap, of het verschil tussen de werkelijke en potentiële output , diende als een betere toekomstgerichte graadmeter.

Als de economie het buitengewoon goed doet, is het toekomstige rendement doorgaans lager. Zoals een gezegde in het Engels ons vertelt: “When everybody’s yelling, you should be selling. When everybody’s crying, you should be buying.”

Risico’s?

Uiteraard zitten er risico’s aan deze methode. Om het goed toe te passen, en uw aankoop ervan af te laten hangen is een heel goed begrip van de werking van de beurs, en elektriciteitsconsumptie nodig. Wil men het toepassen in Nederland bijvoorbeeld, dan moet men niet naar Amerikaanse data kijken, maar naar data van het CBS. Heeft men niet genoeg kennis, dan kan men zomaar data verkeerd interpreteren en hele, hele slechte beleggingskeuzes maken!

advertentie
advertentie