Afbeelding
Foto Shutterstock

De voordelen van een VCA certificaat

Partnercontent

VCA is erg belangrijk voor veel werkgevers en werknemers. Vooral in beroepen waar de werkomgeving gevaarlijk kan zijn, wordt een VCA certificaat erg gewaardeerd. Maar waarom? Wat zijn nou eigenlijk de voordelen voor werknemers en werkgevers? In dit artikel vind je alle voordelen van VCA.

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Met een VCA certificaat op zak toon je aan dat je veel waarde hecht aan een veilige werkomgeving en dus tijdens je werk rekening houdt met verschillende aspecten. Daarbij werk je gezond en duurzaam.

Voor wie is VCA belangrijk?

VCA is bedoeld voor werknemers en werkgevers die werken in een risicovolle werkomgeving. Denk aan de petrochemische industrie, de politie en de bouw. Bij deze branches is het belangrijk dat iedereen veilig werkt en het milieu in zijn of haar achterhoofd houdt.

Welke VCA certificaten zijn er?

Veel mensen denken dat VCA één certificaat is. Er zijn echter een aantal certificaten die je kunt halen:

VCA Basis

VCA Basis is gericht op werknemers die op de werkvloer werken. Ben je bijvoorbeeld een onderhoudsmedewerker? Dan is een VCA Basis diploma aan te raden. Heb je dit certificaat gehaald? Dan kun je veilig en gezond werken.

VCA VOL

VCA VOL is gericht op ZZP’ers en leidinggevenden. Hier wordt specifiek ingegaan op items waar leidinggevenden zoal mee te maken hebben.

Ben je intercedent of leidinggevende? Dan is VCU VIL geschikt voor jou. Heb je jouw VCU VIL gertificaat gehaald? Dan kun je aantonen dat je de veiligheid op de werkvloer wil bevorderen. Daarnaast toon je aan dat je de gezondheid van medewerkers wil beschermen.

Voordelen voor werkgevers

Een VCA certificaat biedt verschillende voordelen voor werkgevers:

  • Met een certificaat laat je als bedrijf zien dat je volgens de veiligheidsprocedures van de Arbowet werkt. Dit laat aan opdrachtgevers zien dat ze vertrouwen kunnen hebben in jouw bedrijf.
  • Een VCA certificaat wordt voor een vaste periode toegekend. Je laat dus als bedrijf zien dat je altijd op de hoogte bent van de actuele veiligheidsregelgeving.         
  • Als bedrijf ga je bewuster om met mogelijke gevaren, aangezien deze gevaren duidelijk in kaart worden gebracht. Hierdoor daalt het risico op ongevallen.
  • Veel opdrachtgevers stellen het certificaat als voorwaarde.
  • Vindt er onverhoopt een ongeval plaats? Dan is het bedrijf niet aansprakelijk aangezien je aan de veiligheidseisen voldoet.

Voordelen voor werknemers

Als werknemer profiteer je ook van een aantal voordelen:

  • Heb je een VCA Basis certificaat behaald? Dan laat je zien dat je beschikt over de juiste vaardigheden en kennis.
  • Je bent bewust van de risico’s in je werkomgeving. Hierdoor weet je precies waar je op moet letten tijdens het werken om ongevallen te voorkomen.
  • Ben je van plan om te solliciteren? Dan werkt het certificaat vaak in je voordelen bij potentiële werkgevers.         
advertentie
advertentie